21 de desembre de 2016

Entrevista amb la Dra. Montserrat Romaguera guardonada amb el Premi Josep Maria Plans

La Dra. Montserrat Romaguera, metgessa de família al CAP Can Oriac de Sabadell, metge de l’esport, coordinadora del Grup de Treball d’Exercici Físic de la CAMFiC i membre del Grup de Recerca d'Estils de Vida de l'IDIAP Jordi Gol, comparteix ex aequo la segona edició del Premi Josep Maria Plans per a treballs ens l’àmbit de l’atenció primària que convoca el COMB per l'article publicat a la revista Plus One "Screening Physical Activity in Family Practice: Validity of the Spanish Version of a Brief Physical Activity Questionnaire".


L'entrega del guardó es va fer el dia 20 de desembre a la seu del Vallès Occidental del COMB.


  • Què significa per tu rebre el Premi a la Recerca Josep Maria Plans que convoca el COMB?

És un reconeixement a la constància d'una trajectòria en la que porto més de 20 anys i en la que hem fet aliances molt profitoses amb professionals de la medicina de familia, de l'esport, d'infermeria, de fisioteràpia i de les ciències de l'educació física i l'esport. Destacar especialmente el suport metodològic, tècnic i humà que ens ha ofert l’IDIAP Jordi Gol i que ens permet fer investigació d'alt nivel, cosa que ha estat reconeguda amb un premi com aquest .


  • Quin ha estat l’objecte d’estudi del vostre projecte? I per què heu escollit aquest tema?

El sedentarisme és el factor de risc cardiovascular més prevalent en la nostra societat. A l'atenció primària, on el temps és or, necessitem eines adequades i breus que ens permetin identificar aquests individus per fer intervencions. Per tant, altres test més llargs no són viables i fins ara no teniem encara cap instrument vàlid i traduit al català / castèllà per aplicar en consulta.

Ara, incorporant aquest breu test en la història clínica es facilitarà el registre i la intervenció dels professionals, que també estaran millorant la seva formació en prescripció d'estils de vida saludables.

Els temps estan canviant, i ara el missatge de l'estratègia global de l'OMS 2004 per l'abordatge amb alimentació salubable i activitat física de les malalties no transmissibles, adaptada a Espanya per l'estratègia NOS i a Catalunya pel PAFES, està començant a sensibilitzar a la comunitat sanitària amb la intenció de fer arribar el missatge a la población.

  • Per què creus que és important fer recerca en el primer nivell assistencial?

Un dels grans valor de la recerca en primària és la seva aplicabilitat a les consultes. Això ens permet ser molt directes i buscar un benefici immediat sobre els pacients.  A més, a la primària podem fer recerca en condicions que als hospitals, per exemple, no es donen.  Investiguem sobre persones sanes, a les que seguim al llard del seu cicle vital, coneixent el seu entorn familiar i

comunitari. Elements, tots ells, determinants en la recerca en prevenció i promoció.

  • Creus que la recerca a l’Atenció Primària està en un bon moment?

Estem millor que fa uns anys, però  crec que encara tenim molt camí per fer. Com en altres àmbits, la crisi econòmica ens ha afectat i ho hem patit. El principal problema que tenim els que volem fer recerca a l’AP és el temps. La gran majoria, per no dir tots, fem assistència, i només fóra del nostre horari ens dediquem a fer recerca. Això implica fer-ho en condicions poc favorables.

  • Què cal per millorar i assegurar el futur de la recerca a l'Atenció Primària?

Crec que fa falta implicació per part de tots els agents implicats. Es necessari que als professional que ja treballen a la primària i a les noves generacions que s’incorporaran se’ls faciliti l’accés a la recerca.  I això segurament passa per millorar alliberaments, fer més inversions, destinar més recursos a beques i doctorats,...En definitiva, creure i apostar per la recerca al primer nivell assistencial des de les institucions i organitzacions politico-sanitàries.

Cercador

Cercar