31 de març de 2017

Entrevista a Mireia Serrano

Entrevista amb la doctora Mireia Serrano coordinadora del grup de treball en Dermatologia de la CAMFiC

1.- Per què neix i quan el grup sobre Dermatologia? Neix fa més de catorze anys per l’inquietut i el treball d’un grup de persones interessades en el desenvolupament de la dermatologia a l’Atenció Primària.

2.- Quins objectius a curt i/o llarg termini tens com a coordinadora pel Grup de Dermatologia?

Uff quina pregunta! Tenim un grup molt gran i molt dinàmic. A curt termini tenim la reunió anual del grup on fem balanç de l’any i plantegem els grans objectius per al 2017. Com a grup, hem crescut molt i tenim molta activitat tant de producció científica com docent. Un gran objectiu a llarg termini és seguir amb aquest dinamisme i amb aquestes ganes de fer coses. Però si hem de destacar alguna cosa, és l’organització el 30 de maig de les II Jornades de patologia cutània en AP !

3.- El grup ha elaborat conjuntament amb el Col·legi de Farmacèutics i amb el patrocini d’Almirall la guia  “Atención Compartida de Problemas de la piel de baja complejidad en la farmacia comunitaria”. Què ha suposat per vosaltres arribar a una entesa amb els farmacèutics i elaborar aquesta guia? Quins són els beneficis pels pacients?

L’entesa amb els farmacèutics ha sigut fàcil i molt enriquidora. Ells tenen els mateixos objectius que nosaltres i hem après moltíssim amb aquest treball conjunt. S’han obert canals de comunicació que ens han servit per desenvolupar altres projectes i això segur que es traduirà en beneficis per als nostres pacients. Les sinergies amb les oficines de farmàcia ens pot ajudar a assolir l’adherència terapèutica, a millorar l’ús correcte dels fàrmacs, a dissenyar conjuntament estratègies en prevenció primària i secundària i d’altres millores. Els farmacèutics han de ser, i son part de l’atenció primària.

4.- Quin paper juga o hauria de jugar el metge d'Atenció Primària en la prevenció de les malalties de la pell? Hi ha cert relaxament entre la gent davant la prevenció en aquest àmbit?

El metges i metgesses d’AP tenen la pilota a la seva teulada, tenim l’oportunitat i la responsabilitat d’educar en foto protecció, ja que el 70% dels càncers de pell es podrien evitar i no hem d’oblidar que el carcinoma basocel·lular és el carcinoma més freqüent en l’esser humà i el melanoma és un càncer que afecta sobretot a persones joves i que té una alta mortalitat. I si amb això no tenim prou, la incidència del càncer de pell no para de créixer.

Crec que mica en mica la societat té cada cop més consciència de que al sol se l’ha de tenir respecte. El que passa és que sovint aquestes mesures no són del tot correctes o estan sota la pressió dels cànons de la moda. Encara hi ha persones que pensen que estar moreno és sinònim de bellesa o fins i tot de salut. També hi ha qui pren el sol fins a cremar-se de manera conscient per fer-se un “tatuatge solar” per això és tant important promoure aquesta cultura de foto protecció.

5.- En aquest sentit, sou uns grans defensor que a totes les consultes de l’AP hi hagi un dermatoscop que permeti al metge de família fer un primer cribratge. Això és bàsic, no?

Cada professional hauria de poder accedir a un dermatoscop. És una eina fàcil d’utilitzar amb una formació bàsica i un cert entrenament i no gaire cara, un dermatoscop senzill costa entre 200 i 300 euros. Per explorar l’aparell cardiorespiratori tenim el fonendo i no podríem prescindir d’ell en el nostre dia a dia. Quan aprens a fer servir el dermatoscop tens aquesta mateixa sensació i et preguntes com has pogut estar sense ell. Bàsic, no?

6.-Quina ajuda us ofereix la CAMFiC perquè el grup pugui treballar i tirar endavant els seus objectius?

Ens recolza logísticament en tot el que fem, des de la planificació d’un curs, fins a trobar sales per fer les jornades. Sense el seu recolzament seria impensable tot el que fem.

Cercador

Cercar