9 de desembre de 2019

Entrevista amb Purificación Robles

Image title

Entrevista amb Purificación Robles, coordinadora del grup de Vacunes Profilaxis de la CAMFiC.  La Dra. Robles és metgessa de família a l’Equip d’Atenció Primària Can Vidalet a Esplugues de Llobregat.


1.- Com i quan neix el grup de vacunes de la CAMFiC?

El nostre grup no és dels més antics de CAMFiC. Va néixer a partir del Grup GERMIAP (Grup d’Estudi i Recomanacions sobre Malalties Infeccioses a l’Atenció Primària). Quan jo em vaig  incorporar cap a l’any 2002, el grup ja feia un parell d’anys que estava creat.

2.- Quins són els principals objectius que teniu com a grup?.

Fomentar el coneixement en vacunes entre el personal de la primària. La realitat és que actualment la formació que rebem tant a la Facultat com durant la Residència MIR és molt insuficient i, en canvi, en el nostra dia a dia, les vacunes generen molts dubtes. Com a grup estem contínuament actualitzant-nos, i una de les nostre principals tasques és transmetre aquesta actualització i coneixements als companys professionals de la primària a través de les  nostres jornades. A mes a més, el grup ha creat un mail genèric vacunesiprofilaxi@camfic.org on els professionals envien els problemes i els dubtes de la pràctica diària.

3.-Com a primer nivell assistencial, la feina de prevenció en malalties infeccioses és fonamental. Com assumiu com a grup aquesta feina d’actualització de coneixements en l’àmbit de les vacunes i la seva difusió entre els professionals de la primària?

Estar actualitzat en qualsevol matèria sanitària requereix un esforç continu. Els membres del grup formem part del Consell Assessor, del Programa d’Activitats Preventives i de Promoció de la Salut (PAPPS),  i del programa d’Actualització en Medicina de Família (AMF).  Això ens obliga a estar al dia sobre totes les novetats. A més, el treball assistencial de tots els nostres membres fa que no oblidem el nostre lloc a la primària i, per tant, adaptem aquests coneixements a la nostra realitat.

4.- Realitzeu diferents accions formatives tant dins de la CAMFiC mateix com externalitzables, no és així?

Sí. De fet, una d’elles i la més destacada és la Jornada anual d’Actualització en vacunes, de la que portem ja 17 edicions. Cada any fem un esforç per posar sobre la taula del debat els temes més actual i aquells que poden generar més dubtes. Analitzem des dels calendaris vacunals i les seves actualitzacions, la vacunació en adults o en pacients immunodeprimits,  o el perquè de la baixa cobertura vacunal entre els professionals.

També fem cursos puntuals dins el programa formatiu de CAMFiC, com per exemple el curs sobre actualització en vacunes en adults i adolescents, la jornada d’ajuts a la recerca en vacunes per a tutors i residents. Però també tenim un programa formatiu externalitzable amb els cursos: bàsic de vacunes per a l’adolescent i l’adult a l’Atenció Primària, el bàsic de vacunes per al viatger a l’Atenció Primària i el de la vacunació dels professionals sanitaris a l’Atenció Primària.

5.- Quins són els principals objectius formatius que us proposeu? En què us demanda més formació els metges i metgesses de família en l’àmbit de les vacunes?

La nostra meta és augmentar els coneixements dels professionals i ensenyar a valorar les vacunes. Per aconseguir això intentem sortir de la nostra àrea de confort per parlar sobretot de novetats o dels temes més preguntats al mail genèric del grup. I cal dir que fins al dia d'avui no hem repetit cap tema. Cada any revisem quines han estat les novetats i escollim 3 o 4 temes i portem als millors ponents.

Els nostres companys de professió ens demanen entendre el perquè dels canvis. Parlem de malalties infeccioses i de l'epidemiologia, que canvien contínuament. Això obliga també a canviar les estratègies, però està clar que no podem implementar una nova estratègia si abans no hem entès el perquè del canvi.  En això el grup hi dedica un gran esforç també.

5.- Finalment, com us ajuda la CAMFiC en la consolidació dels vostres objectius com a grup?

L'objectiu final és el coneixement en el món de les vacunes i la seva difusió. La CAMFiC ens permet aquesta difusió mitjançant les jornades, els màsters, les classes als centres de salut, però també gràcies a la col·laboració amb altres entitats com el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), el Departament de Salut, i la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (SemFYC). Treballar amb altres companys amb altres especialitats també ens permet explicar i fer conèixer la nostra realitat a la primària.

Cercador

Cercar