29 de maig de 2024

Metges de primària alerten que els problemes unguials provocats per l’esmalt d’ungles de gel aniran a més

Els metges recorden que la funció de les ungles és protegir, per tant, si no les manipulem, millor.

La proliferació de centres de manicura que apliquen esmalt d’ungles de gel no para de créixer. El seu baix cost, la seva persistència i la fàcil aplicació l’han popularitzat a tot el món, fins al punt que existeixen actualment kits domèstics per aplicar la tècnica a casa. Tampoc s’escapa a l’efecte de la seva publicitat a través de xarxes socials i influencers.

En aquest context, els metges d’atenció primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) alerten que “ja estem veient a les nostres consultes problemes i alteracions unguials com de la part de la pell que toca amb l’ungla però això anirà a més, perquè és cada cop més popular”.

De fet, les alteracions al voltant de les ungles per productes cosmètics és, ara, més freqüent del que veiem a les consultes d’Atenció Primària, bàsicament perquè la ciutadania no acostuma a consultar si no hi ha alteracions molt cridaneres, generalitzades, doloroses o visibles. Tot plegat, expliquen des de CAMFiC “fa que sigui una patologia probablement infradiagnosticada”.

Problemes en la pell per l’esmalt d’ungles de gel 

Les principals complicacions que podem observar són trastorns mecànics i traumàtics de les ungles, dermatitis al·lèrgica de contacte i lesions induïdes per raigs ultraviolats. Bàsicament, parlem de desaparició del plec distal unguial (espai de la pell que toca amb l’ungla), sagnat espontani o dolor.  “A més de tot això, s'ha descrit l'asma i les reaccions al·lèrgiques i irritatives a distància, sobretot al voltant dels ulls, ja que al llarg del dia anem expandint els al·lèrgens amb les mans”.

També alerten que “l’esmalt d’ungles de gel comporta limitacions a l’hora de fer l’exploració física ja que a més d’impedir detectar alteracions en el pigment/estructura de l’ungla com a tal, també ho fa a altres nivells, com poder mirar la saturació d’oxigen de forma fiable. És cert que es pot agafar la saturació d’altres llocs (lòbul de l’orella, dits dels peus...) però és més dificultós i requereix més temps”.

Finalment, els metges de la CAMFiC recorden que “no hauríem d’oblidar que la funció de les ungles és protegir, per tant, si no les manipulem, millor”.

Cal més recerca científica i més inclusiva

Hi ha poca recerca científica sobre els efectes nocius de l’ús d’esmalt d’ungles de gel, però els que hi ha han portat prou evidència científica sobre els perjudicis en salut que poden provocar.

Igualment, des de CAMFiC fan una petició perquè “els estudis i revisions científiques valorin afegir a tothom independentment del sexe”. Actualment, els pocs estudis que s’han fet han inclòs només a dones (pensant que només elles poden fer ús d’aquests tipus de productes) però cal incloure també altres gèneres: homes cis i trans, persones no binàries…; “No fer-ho” indiquen “suposa infradiagnosticar encara més aquestes patologies”.

Cercador

Cercar