3 de febrer de 2016

Nota de premsa: Nova APP per a metges per a interpretar espirometries a l'AP

ESPIRO és gratuïta i està disponible en 4 idiomes per smartphones

Febrer 016. El Dr. Francisco Martín Luján i el Dr. Jordi Daniel i Díez, metges de família del CAP El Morell de Tarragona i socis de CAMFIC, han desenvolupat amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) una aplicació que avalua la funció pulmonar obtinguda en una espirometria i fa una interpretació conjunta dels resultats, proposant una orientació diagnòstica.

Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya i el motiu de consulta del 15% de les visites als metges de família, representen un alt cost sanitari i social, i l'infradiagnòstic n'és un problema rellevant, segons dades del Departament de Salut (1). Amb l'App ESPIRO els professionals sanitaris compten amb una eina que complementa el criteri clínic i ajuda en el diagnòstic i control de pacients amb patologies respiratòries.

L'espirometria és la prova bàsica per l'estudi de símptomes respiratoris i per al maneig en atenció primària del pacient amb patologia respiratòria obstructiva com l'asma i la MPOC i s'utilitza en moltes disciplines de medicina clínica i preventiva. Segons un estudi realitzat a l'atenció primària catalana, la majoria dels centres disposa d’espiròmetre (2).

La interpretació de la prova la fa majoritàriament el metge i aquesta app pot facilitar-la, tot i que no pot substituir el criteri clínic. “Creiem que l'aplicació pot ser de gran utilitat pels metges de família i per tots els professionals que utilitzen l'espirometria com a prova diagnòstica en la seva pràctica assistencial”. “ESPIRO ofereix d'una forma ràpida una interpretació de la funció respiratòria que pot ajudar al professional sanitari no familiaritzat, facilitant-li la tria dels paràmetres que permeten el diagnòstic i la interpretació dels seus valors. Per als metges més experts ha de servir per confirmar la sospita clínica”, explica el Dr. Martín Luján.

“ESPIRO fa servir unes poques dades personals (edat, sexe, alçada i pes) i algunes obtingudes a la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme d’elaboració pròpia, dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques. Automàticament emet un informe amb la interpretació de la funció pulmonar que consta de tres elements diferenciats: la presència i severitat de l'alteració, el tipus de patró ventilatori i la resposta al test broncodilatador”, concreta Martín.

ESPIRO és gratuïta i està disponible en Apple Store per a dispositius amb sistema operatiu Apple i en Play Store per mòbils amb sistema operatiu Android en 4 idiomes (anglès, castellà, català i francès).  https://play.google.com/store/apps/details?.espiro

El programa informàtic que utilitza ESPIRO va ser validat l’any 1999 per 4 metges de família de Reus socis de CAMFiC (3). En 2015 amb el suport de la Societat, el Dr. Francisco Martín i el Dr. Jordi Daniel van adaptar-lo per crear l'aplicació.  

Sobre CAMFiC

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) és la societat científica que agrupa als metges de família catalans, fundada en 1983. CAMFiC ofereix formació presencial i online als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. S'articula en més de 40 grups de treball i diferents vocalies territorials.

Més informació:

Beatriz Román

616081187

Ester Duran / Manel Piñeiro 670 57 12 45

premsa@camfic.org

Cercador

Cercar