25 d'octubre de 2016

Entrevista a Amparo Mena

- Quins són els objectius d'aquest grup de coordinació?

En primer lloc, crear una eina de col·laboració activa entre els nivells assistencials d'Atenció Primària i Cardiologia, sota el paraigües de les societats científiques que permeti, d’una banda, l’elaboració de documents de consens que facilitin la integració entre nivells assistencials i que pugin servir de guia a les diferents organitzacions sanitàries de Catalunya, i de l’altre, establir esquemes de consens que facilitin la reducció en la variabilitat a l'hora del maneig envers el diagnòstic i el seguiment de les cardiopaties més comunes.

En segon lloc, permetre i facilitar la comunicació entre l'Administració (CatSalut) i les Societats Científiques (SCC i Camfic) davant els diferents projectes del Pla de Salut 2016-2020 que puguin afectar aquestes especialitats. I finalment, estimular la realització d'estudis clínics entre les dues especialitats que permetin millorar el coneixement en el maneig de les cardiopaties més prevalents.

- Per què és crea aquest grup de coordinació entre cardiologia i atenció primària?

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat i morbiditat en els països desenvolupats i la tendència és cap al seu augment donat el progressiu envelliment de la població, l'augment de factors de risc com l'obesitat o la diabetis i la major supervivència dels pacients gràcies als avenços en la prevenció i el tractament. Per tant, aquest increment fa que augmenti cada vegada més les consultes hospitalàries, ambulatòries i que aquests pacients siguin atesos per diferents professionals amb el risc de la fragmentació en la seva atenció.

En aquest sentit cal fer un esforç de coordinació entre especialitats per aconseguir que aquests pacients tinguin la millor atenció mèdica en el millor nivell assistencial en funció de l'estat de la seva malaltia, fent més eficient la continuïtat dels pacients amb malalties cardiovasculars.

Per aquest motiu, es proposa un acord marc de col·laboració entre la Societat Catalana de Cardiologia (SCC) i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que es concreta amb la creació d’un Grup de Treball SCC-CAMFiC per a la coordinació entre Cardiologia i Atenció Primària. Aquest Grup de Treball ha de permetre donar continuïtat, facilitar i dinamitzar les iniciatives proposades pel Pla Director de Malalties Cardiovasculars, que té com a missió millorar l'atenció a les malalties vasculars mitjançant la reordenació de recursos i accions de promoció de la salut, prevenció de les malalties, diagnòstic precoç, tractament adequat i rehabilitació, sota una perspectiva territorial, de condició social i de gènere equitativa i sostenible, per reduir l'impacte que tenen sobre la salut de la població.

- Quin és el paper dels metges de família  davant les malalties cardiovascular?

Les característiques de les malalties cardiovasculars, la seva elevada prevalença i que constitueixen la principal causa de mortalitat en el nostre entorn les defineixen com una de les competències imprescindibles per al metge de família en la seva pràctica habitual.

L'envelliment de la població, l'epidèmia d'obesitat i de diabetis, la major supervivència després de la fase aguda de la malaltia, entre altres causes, estan incrementant la prevalença de les MCV cròniques i la seva presència en les nostres consultes

L'accessibilitat i la continuïtat assistencial situen a l'Atenció Primària en un lloc preferent per a la realitzar un abordatge integral de les malalties cardiovasculars que contempla la prevenció, la detecció precoç, les cures cròniques, la rehabilitació i les cures al final de la vida per donar una atenció de qualitat als pacients.

Els pacients afectats de MVC requereixen de la intervenció dels cardiòlegs en diferents nivells assistencials, en funció de la situació clínica de la malaltia, i el metge de família juga un paper fonamental per garantir la continuïtat de l'atenció de qualitat i eficient, integrant els recursos del seu entorn i generant sinergies amb altres especialitats.

- Quin paper ha jugat el grup de malalties del cor de CAMFiC per arribar a aquesta entesa amb la Societat Catalana de Cardiologia i crear-ne aquest grup de treball?

Des de fa anys els membres del Grup de Malalties del Cor hem representat a CAMFIC en diferents projectes del Departament de Salut en l'àmbit de MCV, el codi IAM, Rehabilitació Cardíaca, Ruta ICC, Ruta De ACxFA ....

D'altra banda són moltes les col·laboracions que hem compartit en publicacions, formació, recerca amb companys de l'especialitat en cardiologia.

Destaquem l'elaboració d'uns algoritmes en Malalties Cròniques Cardiològiques, que constitueix el primer projecte conjunt.

Fruit del treball compartit i de les necessitats percebudes en el nostre entorn assistencial del pacient amb ECV, sorgeix una iniciativa en la SCC per definir un grup de treball de cardiòlegs i metges de família que permetin donar una resposta coordinada a diferents aspectes d'acadèmics, de gestió i recerca tal com es defineix en els objectius del grup.

La proposta la plantegem com a grup a la junta CAMFIC i es signa la constitució del mateix el passat dia 20 de juny a la seu de ACMCB.

Cercador

Cercar