ELS METGES DE PRIMÀRIA INTENSIFIQUEN LA PREPARACIÓ EN ECOGRAFIA SIMPLE
Existeixen suficients experiències prèvies que avalen que els especialistes en Medicina Familiar i Comunitària, adequadament formats i amb la suficient experiència, poden fer un ús efectiu i segur de l’ecografia, aplicant-la per a un conjunt de patologies i territoris anatòmics prèviament definits i consensuats.
Ampliar la possibilitat de fer un diagnòstic ecogràfic en l’àmbit de l’Atenció Primària comporta un seguit d’avantatges objectives pel pacient i pel sistema, tal com es va mostrar a la Jornada, sota el lema: “Ecografia clínica: si que es pot”.
En primer lloc, ajuda a fer el despistatge de patologies no complexes, a reduir la incertesa clínica, a filtrar la derivació d’exploracions complementàries a nivells tècnico-assistencials de superior especificitat i apropa el pacient al procés de diagnòstic amb un clar increment de la capacitat de resolució de l’Atenció Primària. Al mateix temps, els avenços tecnològics aplicats als equips d’ecografia han aconseguit una progressiva miniaturització dels mateixos i per tant una millora en la seva portabilitat, obrint-se la possibilitat que a mig termini sigui una tècnica operable des del propi domicili del pacient.
Actualment hi ha uns 57 CAPs que ja disposen d’un ecògraf que permet als equips d’atenció primària millorar la seva capacitat diagnòstica en processos de baixa complexitat.
Per què ecografies des de l’Atenció Primària?
El Dr. Pere Guirado és el coordinador del grup EcoAP (Ecografia Clínica a l’Atenció Primària) de la CAMFiC, que ha impulsat amb enorme èxit la primera Jornada sobre ecografia a l’AP celebrada aquest novembre a Barcelona, amb un elevat component pràctic formatiu per a tots els assistents, i amb un debat de fons sobre la implantació de l’ecografia al nostre entorn assistencial. Guirado creu que “formar-nos per fer ecografies comporta importants avantatges, potser com a més destacat, que ens augmenta la seguretat en la presa de decisions reduint la incertesa clínica i ens permet filtrar només la derivació per visita o d’exploracions complementàries”. En aquest sentit remarca que “disposar d’ecògrafs a les consultes d’AP possibilita que aquest nivell assistencial tingui una major capacitat de resolució, i per tant, suposa un increment de la satisfacció dels usuaris, que disminueix la incertesa , eviten desplaçaments i tenen les proves diagnòstiques més accessibles”.
Actualment a Catalunya hi ha uns 57 CAPs que disposen d’ecògraf. El Dr. Pere Guirado diu que “l’objectiu, que demanem al Departament, és que hi hagi un ecògraf per equip d’atenció primària”.Els ecògrafs a les consultes de la primària permeten exploracions orientades al diagnòstic dels problemes de salut més prevalents. De fet, moltes són les patologies que es veuen a les consultes del primer nivell assistencial i que són susceptibles de ser valorades mitjançant un ecògraf: massa abdominal palpable, sospita de líquid lliure com ascites o embassament pleural, còlic biliar, alteració significativa de les proves hepàtiques, còlic nefrític , síndrome prostàtica, valoració de l’hematúria macroscòpica, estudi de les infeccions urinàries de repetició en l’adult, valoració de masses de parts toves, valoració d’espatlla dolorosa o estudi tiroïdal, entre d’altres.
Tot això ha fet que la CAMFiC i Radiòlegs de Catalunya estiguin treballant en un document de consens ja molt avançat per determinar quines ecografies són dins l’abast dels metges de família i quin pla formatiu els cal per adquirir els coneixements imprescindibles. Aquest document haurà de ser ratificat pel Departament de Salut en un futur immediat, tot i que des d’aquest organisme ja s’ha donat el tret de sortida i es situa el 2017 com l’any que s’ha d’iniciar el desenvolupament del projecte formatiu en ECO. De fet, des de fa uns anys, la CAMFiC ja incorpora cursos formatius sobre ecografia.
De la seva banda, el Dr. Manel Escobar, radiòleg, vicepresident de la Junta de Radiòlegs de Catalunya i ponent de la Jornada, considera “normal treballar en aquest document de consens i oferir formació als metges de l’atenció primària que volen formar-se en ecografies necessàries per l’AP. La capacitat de resolució que l’ecògraf, com a eina de suport clínic, dóna als metges d’AP permet, per una banda millorar la seva precisió diagnòstica i als radiòlegs ens agilita el flux de proves pendents, donat que filtra la demanda d’ecografies actuals, i ens permet disposar de més temps per a la realització d’ecografies més complexes i específiques”.
L’ecografia, prova complementària d’utilització creixent en AP
L'ecografia ocupa un lloc preeminent com a prova complementària d'exploració; és utilitzada per davant de la Tomografia Axial Computeritzada (TAC) i la Ressonància magnètica (RNM). La qualitat de la imatge en les parts toves, en alguns casos, pot ser és comparable a la RNM, superior al TAC i molt superior a la radiologia simple. Per tot això, suposa un mètode de suport al diagnòstic clínic per al metge de família que permet l'estudi rutinari i el seu seguiment de forma innòcua, ràpida, i molt fiable, prèvia formació i entrenament dels professionals.
“Ecografia clínica: sí que es pot”, lema pel 2016
És evident que l’ecografia clínica s’està convertint en una eina molt útil pel metge de família. El seu ús s’està estenent per tot el territori a mesura que els professionals es van formant en aquesta tècnica i també en la mesura de que poden disposar d’un ecògraf al seu centre. La Jornada va fer èmfasi en que, tot i que inicialment pot semblar molt difícil, “sí que es pot”, i que tant els professionals que ja saben fer ecografies, com als que no n’han fet mai, vegin les possibilitats d’aquesta tècnica i de tots els tipus d’ecografia que pot arribar a fer un metge de família de forma habitual. La companya Belén Enfedaque va merèixer el reconeixement a la millor comunicació, i, a més de la seva gran feina, l’organització va valorar enormement el nombre de treballs presentats pels inscrits a la sessió.