20 de febrer de 2017

Entrevista a Judit Pertiñez

Entrevista a Judit Pertiñez, nova coordinadora de les UUDD de Medicina de Família a Catalunya.

1.- Quins objectius tens com a nova coordinadora de les UUDD de Medicina de Família?

Els objectius, a grans trets, serien: vetllar per l’autonomia i capacitat de decisió de les comissions de docència de les UD d’AFiC, pel manteniment de la qualitat en la docència en AFiC i fomentar la millora continua d’aquesta, treballar pel progressiu augment d’oferta de places de MFiC fomentant l’atracció cap a aquesta especialitat en tot el territori català, participar i donar suport a la implementació de la Troncalitat a Catalunya amb una visió d’organització territorial amb coparticipació dels àmbits d’atenció primària i hospitalària, i amb part de la formació dels residents troncals a l’Atenció Primària. Ara bé, si finalment no tirés endavant el Decret de Troncalitat, caldrà fomentar i facilitar la implementació de les rotacions dels residents d’especialitats hospitalàries a l’AP, tal i com ho tenen especificat en el seu programa oficial moltes especialitats. I no podem oblidar donar suport i col·laborar en la redacció d’un nou programa de l’especialitat de MFiC centrant-nos en l’adquisició de competències i no pas en escenaris d’aprenentatge, i vetllant perquè els escenaris principals d’aprenentatge estiguin a l’Atenció Primària.

Aquests objectius anirien englobats en un objectiu central que seria donar a conèixer més la nostra especialitat, posar més en valor l’AP, i vetllar perquè els especialistes del futur tinguin una formació més global i transversal, amb una visió més integral de l’abordatge al pacient, centrat en ell, i en la capacitació per al treball interdisciplinar i multidisciplinar.

2.- Com treballeu des de les UUDD la supervisió i nivell de responsabilitat dels Residents en MF en l'atenció a consulta o en urgències, tenint en compte que estan en etapa formativa?.

Existeix un document elaborat amb consens de totes les unitats docents de MFiC de Catalunya i aprovat a les comissions de docència on es defineixen els graus de supervisió al llarg de la residència i la progressiva adquisició de responsabilitats dels residents a urgències i a l’atenció primària. Cal buscar un consens més ampli que impliqui també a les unitats docents hospitalàries per poder disposar d’un protocol d’actuació homogeni per tot Catalunya.

3.- Com treballeu la incorporació i adaptació dels resident durant el primer any per tal que les seves expectatives professionals responguin a les seves vivències reals ?

El procés d’acollida dels nous residents està definit i adaptat a cada unitat docent. És un procés que cal cuidar molt ja que, durant el primer  any, el resident és molt vulnerable a causa dels grans canvis vitals que ocasiona iniciar la formació MIR: l’emancipació, els canvis de vivenda, l’entrada al món laboral, l’exercici de la medicina; i l’assumpció del rol com a metge, dins del sistema, en relació al pacient i en diferents entorns de treball sovint molt hostils i enfrontat a unes expectatives prèvies.

4.- Quin és el nombre anual de residents MIR que passen per les UUDD de Medicina de Família?

En l’actual convocatòria 2016-2017 el nombre de places ofertes per a Medicina de família són 1.774 a Espanya i 281 a Catalunya.

5.- Quina creus que és la valoració que fan els residents de les UUDD de MF en acabar la formació MIR? I com ho valores?

La valoració que fan és molt positiva. La nostra especialitat agrada molt a qui la exerceix, és diversa i creativa, i no hi ha lloc per l’avorriment. Té moltes sortides laborals i actualment hi ha força oferta de feina.

Cercador

Cercar