“Dormir profundament, nodreix la vida”
Lema del dia mundial del son, aquest divendres 17 de març
La falta de son també afecta el ritme del pensament, la capacitat de reacció, de treballar, d’aprendre i de conviure.
Durant el son, el cos està treballant per donar suport a la funció saludable del cervell i mantenir la seva salut física.
15 de març 2017. Durant segles s’ha considerat el son com una funció fisiològica passiva, com una desconnexió del cervell, necessària però infravalorada. Això va canviar amb la descoberta de la fase REM del son l’any 1953, que va demostrar els beneficis del son per a la salut de l’ésser humà.
Per què és tan important dormir?
El son juga un paper vital en la bona salut i el benestar durant tota la vida. Dormir amb un son de qualitat i en el moment adequat contribueix a tenir una bona salut mental, física, millora la qualitat de vida i la seguretat viària i en el treball.
Pel Dr. Jesús Pujol, metge de família i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) “el fet de sentir-nos en forma mentre estem desperts depèn en part del que succeeix mentre estem dormint. Durant el son, el cervell està treballant per donar suport a les funcions que mantenen la nostra salut física i mental. En nens i adolescents, el son també ajuda al creixement i al desenvolupament”.
Els canvis socials, la concepció dels hàbits saludables i el son.
Vivim en un país on es dediquen més hores a les activitats laborals que les que es dediquen als països del nostre entorn i on a més es dóna la circumstància que les oportunitats d’oci estan disponibles fins ben entrada la matinada.
Pel Dr. Jesús Pujol de CAMFiC “aquests condicionants motiven que tendim a perllongar el nostre horari diürn a base d’escurçar temps de son. Aquest canvi d’hàbits, altera el funcionament circadià del nostre organisme (ritme de son i vigília) i l’alteració d’aquesta coordinació temporal que és imprescindible per a diverses de les funcions homeostàtiques pot donar lloc a l’aparició de patologies en diferents òrgans i sistemes”.
I no sols l’alteració del ritme circadià sinó també la reducció de les hores de son escatimades amb la finalitat d’allargar el dia també són causes, avui ja demostrades de: problemes de concentració i de rendiment intel·lectual i laboral, de l’oxigenació del nostre cor i cervell, de l’aparició o el mal control de malalties cardíaques, de la malaltia renal, de la hipertensió arterial, i de la diabetis i d’accidents.
La deficiència de son també augmenta el risc d'obesitat i també juga un paper en la fertilitat i la immunitat.
El son és tan important com la dieta i l’exercici físic.
Mantenir l’hàbit de dormir el nombre d’hores adequades depèn de la nostra manera de viure i del valor que li donem al son com a font de salut. En canvi si tenim la percepció de que malgrat haver tingut cura de tots els elements per a afavorir que dormim bé, no gaudim d’un descans reparador, és hora de consultar els professionals sanitaris.
En aquest sentit, el Dr. Pujol de CAMFiC recorda que “els metges de família són els que poden ajudar-nos a descobrir si realment patim un trastorn del son, orientar-nos sobre les millors conductes higièniques i tractaments a seguir i decidir si convé que ens atengui un especialista del son”.
Sobre CAMFiC
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, fundada l’any 1983, és la societat científica que agrupa els metges/esses de família catalans, i pertany com a soci a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. CAMFiC ofereix formació presencial i online als professionals, així com divulgació mèdica per a pacients. Té 4.200 socis i s'articula en més de 40 grups de treball i diferents vocalies territorials.