8 de maig de 2017

Entrevista amb Mariam de la Poza, premiada a la Jornada Essential

1.- El teu projecte "Més antibiòtic no sempre és millor: evitem efectes secundaris, cost innecessari i resistències antimicrobianes" va rebre el premi a la idea més innovadora per evitar pràctiques de poc valor a l'AP en la darrera Jornada de l'Essential. Explica'ns breument en què consisteix aquest projecte?

Consisteix en difondre i implementar la Prescripció Diferida d'Antibiòtic com a una estratègia efectiva en atenció primària per a reduir l'ús d'antibiòtics. L'estratègia és ben coneguda a paisos anglosaxons però en el nostre entorn encara no està ben difosa. Ara després de publicar els resultats d'un assaig clínic realitzat a 23 centres de salut de 4 comunitats autònomes de l'estat espanyol amb exitosos resultats que demostren una reducció notable del consum d'antibiòtic sense augmentar complicacions, gravetat del procés i amb alta satisfacció dels pacients, podem defensar aquesta estratègia i crear circuits per a implementar-la.

2.- Dins del sector sanitari s'assumeix que hi ha una excessiva medicalització davant de determinats processos infecciosos. Quines creus que són les causes per les que es medica tant?

Les infeccions són una causa freqüent de consulta en atenció primària, ocupant més del 70% d'aquestes, les infeccions respiratòries. La majoria de les infeccions respiratòries que atenem són d'evolució benigna i de caràcter autolimitat, i aquí els antibiòtics no tindrien cabuda....però seguim veient com al nostre país els pacients continuen sortint amb recepta d'antibiòtic per aquests processos. I això és degut a diversos motius: sovint el metge no té totes les eines suficients com per decidir si l'etiologia del procés és víric o bacterià, de vegades el clínic té por que la patologia es pugui complicar, i sovint són els pacients que persuadeixen al metge amb les seves expectatives de que se'ls hi prescrigui antibiòtic.

3.- Quines creus que poden ser les actuacions per conscienciar a professionals i també població de que cal prescriure / prendre menys antibiòtics?

Els professionals hem de conèixer els gèrmens que originen la patologia atesa i les sensibilitats que tenen front els antibiòtics i prendre consciència que un antibiòtic prescrit de manera inadequada a banda d'augmentar el cost del procés, aporta dany sobre la salut del pacient amb els efectes secundaris i el que és més important com a problema de salut pública a nivell mundial: el desenvolupament de resistències antimicrobianes

4.- Finalment com ets sents i valores haver rebut aquest premi?

Em va fer moltíssima il•lusió rebre aquest premi, un premi innovador que valora la feina d'anys desenvolupada en equip, que reconeix l'àmbit de l'atenció primària i que esperona i motiva a seguir treballant en aquesta línia.

Image title

Image title

Cercador

Cercar