L’Ampolla va acollir amb un sol i una temperatura més pròpia de l’estiu que de la tardor i un entorn agradable i distés, un Congrés molt proper a la comunitat.
De fet el XXVI Congrés d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) sota l’epígraf Més salut a la comunitat….protegim l’atenció primària, va agrupar prop de 270 metges de família de tot Catalunya per actualitzar i ampliar coneixements.
En paraules de la presidenta del comitè organitzador, la Dra. Rosa Ripollés, el Congrés ha servit per “posar en solfa la gran fortalesa de la medicina de família que és estar al costat de la persona, ocupant-se de promoure, prevenir i cuidar de la seva salut i de la comunitat.
De fet, a la trobada de l’Ampolla s’han realitzat un conjunt d’activitats obertes a la gent del carrer com: la conferència inaugural a càrrec de la Dra. Joima Panisello que ens va delectar parlant sobre la saviesa dels nostres avis i àvies en temes culinaris i la seva influència en la salut de les persones, o dos tallers com van ser: el de la marxa nòrdica (per aprendre a recuperar la postura natural del cos) i el del cistell de la compra (per prendre consciència real sobre els hàbits de compra més habituals que determinen després quina és la nostra alimentació), i finalment, una taula rodona de debat sobre: les síndromes de sensibilització central: on s’ha parlat sobre fibromialgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple.
El Congrés ha acollit 8 taules de debat al llarg dels dos dies on s’han tractat entre d’altres temes: el passat, present i futur de la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica), el risc cardiovascular des de diferents punts de mira , la medicina rural: present i futur, la sexualitat en grup, o com deixar decidir al malalt sobre la seva patologia.
I també s’han fet tallers amb temàtiques diverses com són: millorar la resolució diagnòstica amb proves complementàries d’urgències, atenció a l’immigrant que retorna al seu país, actuació d’urgència davant accidents a la via pública, l’abordatge dels efectes secundaris dels tractaments oncològics a l’atenció primària, o el maneig de les picades d’animals marins i dels ports, típics de la zona, entre d’altres.
Més enllà de la part acadèmica, el Congrés va comptar en la inauguració amb la presència del regidor de l’Àrea de Cohesió Social de l’Ajuntament de l’Ampolla, el Sr. Àlvar Casanova, i del Dr. Josep M. Pons, Adjunt a la Secretaria d’Estratègia i Coordinació de la Conselleria de Salut.
D’alta banda, el dijous 26 al capvespre es va celebrar l’Assemblea Ordinària de la CAMFiC, on amb molta emoció es va despedir a la fins ara presidenta de la CAMFiC, Dra. Dolors Forés, i es va nomenar el nou president el Dr. Antoni Sisó. A més, la Junta va fer alguna canvis donada la baixa de l’actual tresorer, Narcís Salleras i vicepresident segon, Jordi Daniel. Així, els nous canvis aprovat van ser: el cas de Jordi Mestres que passa de vocal 2n a vicepresident segon, Joaquim Fernandez que passa de vocal 1r a tresorer. S'incorpora com a nou membre i vocal 1r, Mònica Solanas.
Sens dubte, però, l’acte més emotiu va ser el sopar del dijous 26, on es va visualitzar un vídeo d’agraïment de la gran comunitat de la CAMFiC cap a la Dra. Dolors Forés que durant 12 anys ha estat al capdavant de la presidència. A més, també es van entregar els premis als nous socis d’honor de la Societat: la Dra. Lurdes Alonso i a Eduard Diogene. També es va nomenar com a membre mèrit de la CAMFiC al Dr. Javier López Santiso.
A l’acte de cloenda del Congrés es va fer entrega dels premis de recerca, i també es va aprofitar per entregar l’Ajut del 0.7% de la CAMFiC, que aquest any ha anat a parar a la ONG Alegria Sin fronteras. Abans, però Ethel Sequeira va explicar el projecte de la Fundació Vicente Ferrer que va ser la darrera ONG que va rebre l’Ajut del 0.7% de la CAMFiC.
Els premis de Recerca Albert Ramos 2017 van premiar en primer lloc el projecte “Un any d’experiència en prescripció social 2016-17” de la Dra. Isabel Martínez, i el segon premi pel taller “Cuida’t per cuidar” de la Dra. Aina Perelló.
Els premis als Ajuts Recerca ex aequo van ser per “ Comparacion de un oscilómetro automático y el método con sonda doppler en la determinación del índice tobillo brazo (ITB”) de la Dra. Núria Martínez, i per a “Construcció de la identitat Professional en reisdents de medicina familiar i comunitària”. Dra. Rosa Monteserin.
Per la seva part, el millor pòster ha estat pel treball “Sobretractament en les reaguditzacions de MPOC” de Yolanda Ortega, Patricia Elias, Juan Pablo Chamizo, Álvaro Araujo, Maria Isabel Blanco, Marta Pepió.
El primer premi a la millor comunicació oral ha estat pel treball “Influència de la qualitat de son sobre el rendiment cognitiu i els biomarcadors de la Malaltia d’Alzheimer” de Carmen Jorge, Gerard Piñol, Gerard Torres, Aurora Gibert, i MJ Menal. Mentre que el premi a la segona millor comunicació oral ha estat per “Existeix sobre-prescripció d’opioides al nostre centre d’atenció primària (cap)?” De Maria Alba Herrero, Antonieta Also, Belchin Kostov i Marina Rovira.
Tot plegat ha estat un Congrés on s'han fet 12 tallers, 8 taules de debat i actualització, o han participat 65 ponents i on també s'han presentat 39 comunicacions orals acceptades i 102 pòster,
I ara, ja començant a treballar pel proper Congrés de la CAMFiC i el Congrés de la SemFYC del proper mes de maig a Barcelona.