24 de novembre de 2017

Posicionament del grup de VIH CAMFiC davant la Setmana Europea de la Prova del VIH-hepatitis

Actualment a Catalunya hi ha 33.600 persones infectades pel VIH i unes 40.000 pel virus de l’hepatitis C, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). S’estima que entre un 25% i un 45% de les persones amb infecció no ho coneixen.

Del 17 al 24 de novembre de 2017 es celebra la Setmana Europea de la Prova del VIH-hepatitis, amb l’objectiu de promoure la detecció precoç d’aquestes malalties infeccioses. CAMFiC s’adhereix a aquesta iniciativa ( http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Nou-article-00832). Durant el 2016 es van fer al voltant de 16.000 proves reactives, de les quals 263 (un 1’6% aproximadament) van ser positives.

La realització de les proves aporta diferents avantatges tant per les persones exposades a situacions de risc, com per evitar nous contagis a terceres persones. En primer lloc facilita conèixer la infecció. En segon lloc, en persones amb infecció, facilita l’accés a un tractament i seguiment mèdic adequat, que millori la salut i la qualitat de vida. En tercer lloc s’eviten nous contagis procedents de persones infectades i no conegudes.

128 farmàcies han estat autoritzades per la realització del test, en condicions d’absoluta garantia de confidencialitat. En aquesta edició del 2017, 9 equips d’atenció primària de Barcelona també realitzaran la prova. Son el CAP Drassanes, Manso, Adrià, Bon Pastor, Chafarinas, Maragall, Sant Andreu, Sants i Les Corts.

Davant d’aquesta situació, el grup de treball en VIH de la CAMFiC vol expressar la necessitat de tornar a pensar en la SIDA (Mascort J et al. Aten Primaria. 2017; 49(2); 65-66).

Malgrat el nombre de deteccions entre persones consumidores de drogues per via parenteral continua baixant, s’ha observat d’una banda un manteniment del nombre de diagnòstics positius als darrers anys, i d’altra banda un retard preocupant en el diagnòstic de les persones infectades per VIH. Aquestes persones, molt sovint, havien mantingut algun tipus de contacte amb l’Atenció Primària, oportunitat única per fer un diagnòstic precoç que no es va poder fer en molts casos.

OMS i ONUSIDA han fixat un ambiciós objectiu per la dècada 2020-2030: l’objectiu 90-90-90, o el que és el mateix, 90% de persones amb VIH diagnosticat, 90% que rebin tractament, i 90% de persones amb càrrega viral indetectable. Per arribar a aquest objectiu cal tornar a pensar en la SIDA. Només estratègies de prevenció combinada (preservatiu, triple teràpia i profilaxi preeexposició), i una atenció primària forta i preparada per assumir el repte poden fer canviar la inèrcia dels darrers anys. Els consells sobre la salut sexual i reproductiva, sobre l’adopció de pràctiques de sexe més segur, la disminució de risc en el consum de drogues i la potenciació de les realitzacions de serologies VIH ràpides i oportunístiques són eines clau en el canvi de tendència.

Cal redefinir el paper que ha d’assumir l’Atenció Primària, amb més protagonisme, i establir els mecanismes per garantir una assistència coordinada i pluridisciplinar que inclogui també la xarxa comunitària.


Cercador

Cercar