Defensar un accés universal al sistema nacional de salut. Un sistema públic, equitatiu, sostenible, eficaç i finançat amb impostos, on l’Atenció Primària sigui la porta d’entrada del ciutadà al sistema sanitari i en l’àmbit propi de desenvolupament professional del metge/metgessa de família. Novament, reclamem la centralitat de l’atenció a les persones.
Promoure un sistema sanitari segur, fiable i sostenible amb més metges/metgesses de família. S’ha de cuidar als professionals: més de 25 visites diàries per metge, amb pacients cada vegada més complexos, compromet la fiabilitat del professional i per tant posa en risc la seguretat del pacient.
Potenciar i afavorir l’especialitat de medicina de família, som el país europeu amb la taxa més baixa de metges de família respecte a la resta d’especialitats. És un autèntic disbarat que des de l’any 1996 las places MIR de Medicina Familiar i Comunitària siguin, si no les mateixes, una mica menys que l’any 2017. En 21 anys la població ha augmentat, envellit i incrementat la seva complexitat. És una evidencia científica que més metges de família converteixen al Sistema Nacional de Salut en sostenible i equitatiu.
Acabar la precarietat laboral entre els metges de família: som líders en precarietat laboral, especialment en el col·lectiu més jove de 30 a 40 anys. S’ha de desenvolupar un pla de xoc amb urgència per consolidar a allò que tot ser humà (també els metges de família…) desitgen: estabilitat laboral i reconeixement.
Desenvolupar i implementar profunds canvis organitzatius. Davant d’un escenari pròxim de greu falta de professionals, serà necessari imaginar noves fórmules d’organització en els centres de Salut. Apostem en primer lloc per una autonomia de gestió dels centres i en segon lloc perquè aquests centres multiprofessionals que incorporen als perfils professionals tradicionals, altres professionals tals com psicòlegs clínics i dietistes, amb assignació al centre de salut i vinculació pressupostària al mateix.
Presencia en la Universitat i apoderament investigador. La falta de metges de família amb influencia en orientació dels plans d’estudi en les Facultats de Medicina, o en el currículum de l’alumnat, és un dels factors que no ajuden a l’especialitat tingui l’atracció que hauria de tenir. Així mateix, la investigació desenvolupada a l’Atenció Primària és la de major proximitat i de fàcil implementació en el pacient. Solament amb una assignació de recursos que permeti intensificacions de facultatius específics per metges de família podrem defugir la diferencia que ens separa amb altres metges de família europeus.
Actualment a Catalunya hi ha 33.600 persones infectades pel VIH i unes 40.000 pel virus de l’hepatitis C, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). S’estima que entre un 25% i un 45% de les persones amb infecció no ho coneixen.
La realització de les proves aporta diferents avantatges tant per les persones exposades a situacions de risc, com per evitar nous contagis a terceres persones. En primer lloc facilita conèixer la infecció. En segon lloc, en persones amb infecció, facilita l’accés a un tractament i seguiment mèdic adequat, que millori la salut i la qualitat de vida. En tercer lloc s’eviten nous contagis procedents de persones infectades i no conegudes.