23 de febrer de 2018

Èxit en la 1era Mhealth BCN Conference, organitzada conjuntament per CAMFiC i la Fundació ISYSY

L'objectiu de la jornada ha estat analitzar i debatre sobre les intervencions i aplicacions digitals en salut, a més s’han donat a conèixer les 20 millors APP de salut, segons el rànquing que s'elabora amb les escales iSYScore, un mètode únic al món desenvolupat per experts, que permet avaluar i puntuar qualsevol aplicació de l'àrea de Salut valorant la confiança, utilitat i interès popular.

A més, la jornada ha posat de manifest com l'atenció digital al pacient, més enllà de les APPs, obre portes a noves vies. Les noves formes de relacionar-nos en l'AP i en el diàleg entre pacients i professionals poden ser les video-consultes, la gestió online de contactes i seguiments, les tasques del e-metge, igual que les del e-pacient, etc.

En aquest ecosistema de la informació és clau la confiança, que ve reforçada per un millor control de tots els agents sobre el procés. Però per no perdre aquesta confiança mútua, convé que metges/ses, infermeria, administratius, treball social, etc. faci un esforç des de les consultes per adaptar-nos als nous canals, adoptant informació comprensible.

Si aquests requisits es compleixen, la comunitat podrà experimentar una salut col·laborativa, i es podrà ser més eficient en l'articulació de l'atenció a cada pacient i sobre cada problema de salut. Les decisions compartides són un factor determinant, necessari però no suficient, en aquest nou entorn relacional de la salut digital, en aquest sentit, Montse Moharra ha posat l'exemple d'una reconstrucció mamària després d'una mastectomia.

Per no generar frustració, convé prescriure APPs -s'ha dit al llarg de la jornada- a persones que ho necessiten, i si busquem un públic de ciutadania que siguin sans, doncs podem fracassar en la implementació d'aquestes eines.

Carme Carrión, que ha estudiat les APPs dedicades a seguiment i control de l'obesitat, recorda que el nivell de persones que abandonen una d'aquestes eines mesos després de fer-les servir és alt. Però ha destacat el potencial de les intervencions digitals davant problemes de salut, al marge de la força de les eines de salut mòbil davant patologies de tipus crònic que requereixen de seguiments permanents (diabetis, hipertensió, etc.).

Mireia Sans, des de CAPSBE, mostrava la visió integradora que suma les experiències de pacients, professionals, però també de persones cuidadores en una malaltia com la MPOC. El seu projecte EMPOC té en compte necessitats no expressades, mira el concepte d'emocions, els nivells d'usabilitat, etc. per a avaluar-los i poder millorar l'eina digital en successives fases.

Dins de la jornada, s'ha expressat Joan Escarrabill, amb l'aprovació del públic, en el sentit que si fem partíceps els pacients, i si ells contribueixen a construir una solució de salut mòbil, estarem augmentant enormement les possibilitats perquè l'adoptin, la facin seva i n'estiguin fidelitzats.

La part final, es va dedicar a mostrar el TOP20 d’APPs de salut. Aquest rànquing vol reconèixer aquelles apps, en espanyol i català, que destaquen per tenir uns continguts de qualitat, per la seva utilitat i per l'interès que desperten entre els pacients i usuaris.

Per a aquesta edició del TOP20, la Fundació ISYS ha comptat amb la participació de més de 30 associacions de pacients, que han col·laborat en el procés de selecció d'apps. En total, s'han analitzat 315 aplicacions, de les que 72 (52 per a pacients i 20 per a professionals) han complert els criteris d'inclusió i s'han pogut incorporar al catàleg ISYS.

El catàleg ISYS s'elabora mitjançant la valoració d'Apps a través de  les escales iSYScore, un barem objectiu consensuat per experts (metges, infermeres, pacients, especialistes en salut pública, comunicació social i tecnologia), que permet avaluar i puntuar qualsevol aplicació de salut. L'objectiu és ajudar els usuaris a escollir les millors apps entre les més de 325.000 de salut disponibles actualment per Android i iOS.

Les Apps premiades en la categoria pacients, han estat:

Top 5 Pacients

1.-SocialDiabetes

2.- One Drop

3.- Malaria Spot

4.- Cancer.net (ASCO) y Diabetes My Sugar

5.-Yo te cuido Alzheimer

TOP 20 Pacients

1 SocialDiabetes

2 One Drop

3 MalariaSpot

4 Cancer.Net Mobile

4 mySugr: App Diario de diabetes

5 YoTeCuido Alzheimer

6 Código Infarto

7 ¡No puedo esperar!

7 Nefrodiet

7 CONTOUR DIABETES

8 FQ-UP, Federación Española de

Fibrosis Quística

8 UrticariApp-Control Urticaria

9 Medicamentos del VIH (NIH)

9 Diabetes a la carta

9 eMoods Bipolar Mood Tracker

9 Diario de Dolor - CatchMyPain

9 Infermera Virtual

10 MicroHealth Hemofilia

10 BCX Diálisis 24 horas

11 Sociedad Española Reumatología

I com TOP 5 i TOP 20 de Apps en salut per a professionals, s’han reconegut:

Top 5 Profesionals

1.-ACO+

2.- GenHem // Espiro

3.- DSM-5 Criteria //  MundiPharma  // Prevensuic  // GlaucomApp

Top 20 Profesionals

1 ACO+

2 GenHem - Genética Hematológica

2 Espiro

3 Criterios Diagnósticos DSM-5

3 GlaucomApp

3 Sociedad Española Reumatología

3 Prevensuic

4 EPIC Diabetes

4 EPOC Respira

5 Contour Diabetes

6 Monitor Nutricional

7 Tiempos Ictus

8 idoctus -VIH

8 PsoriasisCalc

9 Infermera Virtual

10 Mapas de Dolor

11 Interacciones VIH

12 App contra el dolor

13 HeadApp Diario dolor de cabeza

14 VIH y Viajes

Convé recordar que els continguts de la jornada, celebrada a la seu de CAMFiC, estan disponibles online i es poden agrupar a partir de l'etiqueta #mHealthBCN18.

Cercador

Cercar