La Jornada de Gestió Clínica que CAMFiC i AIFiCC han celebrat enguany a la Universitat Pompeu Fabra, ha estat un punt de reflexió sobre “què esta passant…” a l’Atenció Primària de casa nostra.
Amb molta puntualitat s’ha inaugurat amb la presència de la Consellera de Salut, Alba Vergés, la presidenta de l’AIFiCC, Alba Brugués i el president de la CAMFiC, Antoni Sisó. En la seva intervenció, la presidenta de les infermeres de primària ha agraït a la consellera la seva presència i ha aprofitat per d’una banda demanar-li compromís per enllestir la prescripció infermera, i d’altra un oferiment a donar suport a la Conselleria de Salut per a la implementació de l’ENAPISC. En la mateixa línia ha anat la intervenció del president de CAMFiC, que si bé ha mostrat també el seu suport amb la Conselleria, especialment amb el tema de la universalitat de la sanitat, s’ha mostrat reivindicatiu assenyalant diferents punts de crisi dins l’Atenció Primària, i als que cal donar resposta, com són: el descens de les places MIR de Medicina Familiar i Comunitària, la precarietat laboral, la necessitat de que hi hagi una major presència a la Universitat, o la falta de més metges, entre d’altres.
Per la seva part, la Consellera en la seva intervenció ha expressat el compromís de la Conselleria de Salut en el desenvolupament de l’ENAPISC que ha dit “ha de permetre situar al centre del sistema de salut a l’Atenció Primària, convertint-la en l’eix vertebrador de tot el sistema sanitari”.
Després de la taula inaugural ha estat el torn de l’enginyer industrial, Josep M. Monguet que ha parlat sobre com aplicar la innovació als entorn de salut. Entre les seves aportacions, ha destacat que la innovació ha de combinar tecnologia, disseny i gestió, tot recordant que innovar és aprendre.
El tram final, després d’una breu pausa per esmorzar, s’ha encarat amb una taula moderada per la periodista Silvia Coppulo on s’han analitzar les preguntes més freqüents (FAQS) entorn al moment actual i al “que està passant” en l’àmbit de l’atenció primària. Les ponents han estat: Mireia Boixadera, infermera i Directora de la SAP Litoral, Núria Badal, infermera i directora d’Atenció Primària Lleida, Meritxell Sánchez, metgessa a l’EAP Besós, i Anna Roig, infermera i gestora de casos i referent de cures SAP Terres de l’Ebre.
El debat ha portat a parlar de la falta de professionals en el primer nivell assistencial, de la necessitat de millorar les seves condicions laborals i de fer efectiva la conciliació familiar.
També s’ha posat sobre la taula la necessitat d’ampliar la capacitat resolutiva d’aquests professionals, imprescindible en aquest sentit afavorir l’autonomia de gestió. També s’ha posat sobre la taula la necessitat de treballar en xarxa amb professionals d’altres àmbits, tenint molt en compta les característiques del territori, perquè segons la zona on es viu les necessitats poblacionals son diferents, i per tant, han dit “calen equips multi professionals”. També s’ha parlat de la importància de no fragmentar l’atenció primària, és a dir, que es pugui mantenir la continuïtat assistencial al llarg de tota la vida del pacient: segell inequívoc de la primària.
La cloenda ha estat a càrrec de la coral Veus Sense Fronteres, que ha posat el punt i final a la jornada amb música.
Els organitzadors, AIFiCC i CAMFiC han emplaçat als assistents a retrobar-se l’any vinent en una nova Jornada que permeti reflexionar sobre l’Atenció Primària i com treballar per millorar-la i convertir-la, veritablement, en l’eix vertebrador del sistema de salut.