Èxit de participació a la Jornada d’Actualització en diabetis en Atenció Primària organitzada pel Grup GEDAPS de CAMFiC i la redGDPS que es va celebrar el passat 29 de juny a l’Auditori AXA. Gairebé 600 metges de família van omplir la sala per posar-se al dia en el maneig de la diabetis i la prevenció de les seves complicacions, amb l’objectiu de mantenir la qualitat en l’atenció a les persones diabètiques a la primària.
El Dr. Joan Barrot, coordinador del Grup GEDAPS de la CAMFiC, el Dr. Albert Goday, president de l’Associació Catalana de Diabetis, i el Dr. Antoni Sisó, president de la Societat van donar la benvinguda als assistents a primera hora del matí. Joan Barrot va voler fer un repàs a la història del grup d’estudi de la diabetis (GEDAPS), que va nàixer al 1992, destacant el seu creixement al llarg dels anys.
El president de la CAMFiC, Antoni Sisó, va aprofitar la seva intervenció per recordar que en els moments de crisi que vivim, hem d’assumir els reptes, reivindicar-nos i exigir canvis. “Seguirem treballant per que la Medicina Familiar i Comunitària tingui més presència a les facultats, perquè es convoquin més places MIR per la nostra especialitat, per acabar amb precarietat dels metges de família, recuperar centralitat de la primària i garantir l’accés universal i públic a la sanitat”, va dir.
La presentació dels resultats de l’estudi de recerca en prediabetis PREDAPS, d’investigadors del Grup GEDAPS de CAMFiC que ho són també de la redGDPS, va obrir el contingut de la Jornada. El Dr. Albert Goday va exposar els resultats generals de l’estudi que determina que la prediabetis multiplica el risc de patir diabetis i assenyala que en els prediabètics els principals factors associats a aquest augment de risc són: la hipertensió, els antecedents familiars, l’HDL baix, l’obesitat abdominal i el baix consum de fruites. El Dr. Josep Franch Nadal, membre del Grup de CAMFiC i de la redGDPS, es va centrar en alguns subestudis del PREDAPS com l’associació de l’obesitat general i abdominal amb la hipertensió i presència de prediabetis, el fetge gras com un indicador predictiu de la diabetis o l’epigenètica i la prediabetes.
Seguidament, la Dra. Gloria Anton i la Dra. Marta Serra van presentar les novetats dels Standarts of Medical Care in Diabetis 2018 de l’American Diabetis Association (diagnòstic, comorbiditats, tractaments, fàrmacs, factors de risc associats, etc.) i en els algoritmes de les Guies de Pràctica Clínica.
En la tercera conferència de la Jornada “Com ens repartim la feina els metges i les infermeres en la cura del les persones amb diabetis”. Paloma Prats i Txema Hernández van parlar sobre organització assistencial i el marc de competències de la infermera experta. Més enllà del paper de cadascú, es va destacar la importància del treball en equip i d’una bona comunicació entre els professionals i amb el pacient.
Després del descans, va tenir lloc la taula “Els assajos clínics versus la vida real. Adherència”. El Dr. Gabriel Cuatrecasas i el Dr. Xavier Mundet van explicar les característiques, trets diferencials, avantatges i punts febles dels assajos clínics i dels estudis en pràctica clínica habitual (Real World Data), respectivament. La Dra. Mercè Villaró va parlar sobre l’adherència als tractaments. Es considera que l’adherència és bona quan està al voltant del 80%, en concret en l’estudi de la diabetis pot estar per sota del 65%. Els estudis apunten que una mala adherència està relacionada amb més ingressos hospitalaris, més complicacions, més depesa sanitària global i més mortarilat. Es necessari, per tant, conèixer aquestes dades i entendre les causes de la no adherència (emocions, desobediència, por a la pèrdua, impaciència, manca de recursos, etc.) per desenvolupar estratègies davant dels pacients que millorin el compliment terapèutic (farmacològic i d’estils de vida).
Tot seguit, el Dr. Manel Mata va presentar els resultats dels estudis sobre comorbiditats, fàrmacs utilitzats i els costos de la DM2 amb complicacions associades a Catalunya realitzats amb informació de la base de dades SIDIAP, i el Dr. Carlos Gómez va parlar de l’ús de nous fàrmacs segons comorbiditats.
El Dr. Xavier Cos va fer un resum del contingut del Congrés de l’American Diabetes Association 2018 (78th Scientific Sessions), celebrat del 22 al 26 de juny. Xavier Cos, que va assistir a la trobada, va preparar una presentació amb el més destacat de la jornada de l’ADA a Orlando (comorbiditats, tecnologia, tractament, recerca, etc.).
La darrera intervenció del matí va ser la del Dr. Joan Barrot, coordinador del Grup GEDAPS de CAMFiC, que va fer un resum final amb les conclusions de la Jornada. La tarda va donar pas als joves i residents amb el plantejament i debat sobre casos clínics en diabetis.