El Programa d’Atenció Primària Sense Fum (PAPSF), que ha complert 15 anys, ho ha celebrat amb una trobada, la IX Trobada del Programa PAPSF on s’han analitzat els efectes nocius sobre la salut tant de les cigarretes electròniques com del fum residual.
Els experts reunits han posat de manifest que el tabac sense fum, com és el cas de les cigarretes electròniques, de manera errònia es percep amb menor risc per a la salut, de fet alguns estudis americans assenyalen que fins a un 25% de les persones fumadores que volen deixar de fumar, creuen que fumar aquest producte té menys risc per a la seva salut que el tabac convencional. Això no es així, les cigarretes electròniques no nomes son tòxiques sinó que estan pensades per crear nous addictes i no permetre abandona el tabac als fumadors. I també han recordat que molts fumadors, de manera errònia, ho veuen com un mitjà per ajudar a deixar de fumar. En aquest sentit, no existeix cap estudi que demostri que les cigarretes electròniques ajudin a deixar de fumar.
Com destaquen des de la CAMFiC i l’AIFiCC “el tabac sense combustió i les cigarretes electròniques comparteixen moltes similituds amb l’hàbit de fumar, per això, no és tant fàcil deixar-ho. És més, hem comprovat des de les consultes d’atenció primària, en els programes de deshabituació, que els usuaris de les cigarretes electròniques deixen menys de fumar que els fumadors convencionals”. Igualment alerten que “al contrari del que molts usuaris poden pensar, començar a utilitzar les cigarretes electròniques és un alt risc per acabar fumant tabac convencional. De fet, sabem que iniciar-se en l’ús de les cigarretes electròniques suposa tenir 7 cops més risc de començar a fumar”. Per tot això els professionals sanitaris desaconsellem l’ús d’aquests “artilugis” electrònics.
El fum residual
Durant la jornada també s’han analitzat els efectes nocius del fum de segona mà o tabaquisme passiu, que és aquell que afecta a les persones que no estan fumant però que són al costat d’algú que fuma. El seus efectes negatius sobre la salut s’han estudiat i s’han analitzat força. Sabem que en adults pot incrementar entre un 20% i un 30% el risc de patir càncer de pulmons, i que en nens provoca: mort sobtada, otitis i malalties respiratòries com asma, pneumònia, bronquitis.... (els nens són més susceptibles per la immaduresa de les vies respiratòries).
És menys conegut, però, el fum de tercera mà, que és aquell que es produeix un cop hem deixat de fumar, també té efectes negatius sobre la salut. Perquè resulta que quan hem estat fumant en un espai tancat, diferents objectes i superfícies (sofà, cortines, terra, etc) queden impregnats de substàncies/ partícules del tabac que són contaminants. Una d’aquestes s’anomenen nitrosamines, i són el resultat de la combinació de la nicotina i de l’àcid nitrós (que es produeix per la combustió del tabac).
El Programa d’Atenció Primària Sense Fum
L’objectiu d’aquesta Jornada del PAPSF ha estat actualitzar coneixements sobre el tabac per tal que els professionals de l’Atenció Primària disposin de més eines per ajudar als seus pacients ha deixar de fumar. Una tasca que venen fent des de fa 15 anys, i que ha aconseguit que uns 750.000 catalans hagin deixat de fumar.
Podeu trobar més informació sobre PAPSF al seu web: http://www.papsf.cat/