23 de maig de 2019

Resum Jornada “Noves tendències en el tractament no farmacològic del dolor crònic en Atenció Primària”.

Després de la inauguració per part de la Dra. Mercè Solà i Dra Maria Badenes ambdues membres del grup Gesscap de CAMFiC, s’ha presentat el projecte i exposició Photovoice, una recerca qualitativa on es recullen fotografies  fetes pels propis pacients per expressar els seus sentiments davant el dolor. L’exposició estarà al hall de l’auditori de la CAMFiC fins el 6 de juny.

A la taula sobre validació de l’escala de catastrofització per dolor crònic no oncològic, la Dra. Aïna Perelló i la tècnica de salut Isabel Plaza han parlant entre altres aspectes de que està pendent de publicació un estudi multicèntric amb pacients d’Atenció Primària de validació de l’Escala de catastrofisme en dolor crònic no oncològic, que els pacients amb puntuacions elevades en catastrofisme milloren menys amb els tractaments convencionals i que l’escala de catastrofisme pot ser una eina útil per valorar el dolor crònic i el seu tractament.

Abans del descans ha estat el torn del neuròleg Arturo Goicoechea, que a la seva ponència sobre Pedagogia en dolor i moviment. Els nous paradigmes a la llum de la neurociència, ha deixat algunes frases interessant com:  “Sin cerebro no hay dolor”, “la sensibilización central es un error evaluativo”,“El dolor es una acción del organismo”, “el dolor crònico sin daño que lo explique es más mortificante”,”la cultura es biologia”, “el cerebro no es infal·lible, perfecto ni omnipotente y no siempre detecta error”....

Després de la pausa cafè, ha estat el moment de parlar sobre “Estratègies d’afrontament actiu en el tractament del dolor crònic en Atenció Primària. Educació en Neurociència de Dolor i Exercici Físic per fomentar la neurogènesi i la plasticitat cerebral. Teoria i Taller de casos pràctics.”, amb els fisioterapeutes Federico Montero i Miguel Àngel Galán. Ambdós han parlat dels nous enfocs encaminats a empoderar al pacient i com les estratègies d’enfrontament actiu són el futur d’una sanitat sostenible.

La part final de la jornada ha estat pel fisioterapeuta i membre del grup d’Exercici i Salut de la CAMFiC, Antonio Morral que ha parlat sobre “Efecte placebo: aliat o enemic?.  Ha comentat entre altres coses que, les respostes placebo i nocebo estan influenciades per nombroses variables de context.

Image title

Cercador

Cercar