3 d'abril de 2023

Entrevista a Yolanda Herreros i Cinta Estrada, dues metgesses i sòcies de CAMFiC que han ideat i desenvolupat l’App Preventives (03/04/2023)

1. Com neix la idea de fer l'APP Preventives?

Les noves tecnologies formen part ja del nostre dia a dia, per això vam valorar que proporcionar una eina per l’autocura de la salut i informació sobre prevenció seria molt útil, i de fet, aquest és l’objectiu principal del projecte, que neix d’un conveni entre la Fundació Letamendi i la CAMFiC i que amb l’ajuda de l’enginyer Jaume Guillem, s’ha pogut fer realitat.

2. Des de quan hi esteu treballant i amb quin objectiu l'heu feta?

Comencem a treballar en el projecte a finals de l'any 2019, iniciant les reunions de treball, la cerca bibliogràfica corresponent, configurant la imatge i el contingut del'APP.

A causa de la pandèmia per COVID i la conseqüent carrega assistencial que vam patir, el projecte es va aturar, però el vam poder reprendre i, finalment, l'hem acabat de desenvolupar a finals del 2022.
La prevenció en salut és fonamental. Evitar malalties cròniques i a la llarga disminuir la mortalitat i la morbiditat hauria de ser primordial en el nostre sistema sanitari. Per això l'objectiu de l'APP és oferir eines, informació, dades e infografia als usuaris per poder tenir autocura i prevenir malalties evitables.

3. En la presentació de l'APP expliqueu que pretén proporcionar a la població recomanacions sobre hàbits saludables, i de fet, hi ha informació i recomanacions sobre 11 àmbits: tensió arterial, colesterol, hàbits alimentaris, activitat física, obesitat, tabac, consum d'alcohol, diabetis, vacunes, cribratge de càncer, trastorns auditius i prevenció d'accidents. Expliqueu-nos per què aquests temes? Podria en el futur ampliar-se a més àmbits de vida saludable?

Els temes que hem desenvolupat actualment són els que tenen més importància per prevenir malalties cròniques i malalties no transmissibles. El consum de tabac, la inactivitat física, el consum nociu d'alcohol i les dietes poc saludables augmenten el risc de morir, per això és fonamental la seva prevenció i per aquest motiu hem decidit donar prioritat a aquests temes proporcionant eines a la ciutadania.
Aquesta que presentem ara és una primera versió de l'APP, una vegada estigui en marxa i els usuaris la puguin descarregar, provar i tinguem un feedback anirem revisant el contingut. De moment l'objectiu de l'APP és proporcionar eines i documentació en prevenció primària i en alguna malaltia crònica concreta com la Diabetis Mellitus.
Altres temes de salut a desenvolupar en un futur serien patologies respiratòries com Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, Salut Mental, Malalties de Transmissió sexual, o la prevenció en grups d'edat específics, com la infància i la gent gran.

4. Expliqueu-me com heu estructurat la informació en cada apartat i per què?

L'estructura canvia segons la patologia, si comencem per la pressió arterial, l'APP permet registrar les xifres de tensió arterial i fer-ne un seguiment amb el registre. En cas que les xifres siguin elevades et recomana que realitzes una Auto-Mesura Pressió arterial (AMPA), i si les xifres són molt elevades, t'aconsella que siguis visitat d'urgència.
A l'apartat d'hàbits alimentaris l'usuari accedeix a una enquesta per conèixer si la seva alimentació és saludable, si no és així dona recomanacions per fer canvis.
Respecte a l'activitat física s'accedeix a un test per conèixer el grau d'activitat física i millorar-ho si no és adequat. Un altre dels aspectes que es valora és el sedentarisme.
L'APP permet registrar les xifres de Colesterol de les analítiques i crear un gràfic sobre la seva evolució. També permet calcular l'IMC, que també es pot enregistrar gràficament i obtenir informació sobre el pes adequat.
Creiem que dos dels aspectes més importants en prevenció és el consum de tabac i alcohol, per això encoratgem a deixar de fumar i al consum 0 d'alcohol. Els usuaris poden accedir a la calculadora consum d'alcohol i conèixer si estan fent un consum de risc.
La Diabetis junt amb la Hipertensió tenen una alta prevalença. Tenir un control correcte d'aquestes dues patologies és fonamental per prevenir complicacions, per això proporcionem informació per autocura del pacient diabètic.
A l'apartat vacunes està penjada informació sobre el calendari vacunal, els usuaris poden comparar amb el seu calendari vacunal si estan al dia de les vacunes i si els toca alguna per edat.
A Catalunya i a Espanya disposem de programes de cribratge poblacional de càncer mama, còlon i cèrvix. Creiem que és fonamental que la ciutadania els conegui i que sàpiga com accedir i participar.
Els trastorns auditius i visuals són una causa important de discapacitat, més en gent gran. A través de l'APP es pot accedir a la realització d'un test d'audició per detectar la hipoacúsia també dona consells per a prevenir la retinopatia diabètica o per detectar la degeneració macular.
Prevenir els accidents de trànsit i a l'aire lliure és fonamental en gent jove i activa.

5. Entenc que amb l'APP busqueu l'autoresponsabilitat per part de pacient. Creieu que això us pot ajudar en les visites presencials d'aquests usuaris a la consulta?

Donada la situació actual de l'atenció primària, és fonamental que la ciutadania tingui eines e informació sobre autocura. Creiem que la informació que aporta APP pot donar resposta a moltes consultes que ens fan en el dia a dia sobre prevenció i control de malalties cròniques com la diabetis i la hipertensió arterial.

6. Expliqueu-me si l'APP té algun mecanisme d'alerta per l'usuari en cas que el seu estil de vida sigui molt poc saludable? I quin és el missatge que se li dona (si se li dona)?

L'APP anima i encoratja a portar estils de vida saludable com no fumar o no consumir alcohol, a menjar de manera saludable i evitar complicacions en les patologies cròniques. Informa als usuaris que no tenen hàbits saludables i els hi proporciona la informació per fer el canvi.

7. Quan estarà disponible per als pacients i on es podrà descarregar?

Estarà disponible per descarregar-la des de l'Store tant en Android com IOS en els primers mesos dels 2023

Image title


Cercador

Cercar