19 d'octubre de 2023

II Jornada sobre el Dolor. El dolor entén de gèneres?

El 17 d'octubre, coincidint amb el Dia Mundial del Dolor, el grup d'Abordatge Transdisciplinari del Dolor Persistent (TraDop) de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) va organitzar la II Jornada sobre Dolor. En aquesta jornada es va centrar el debat en la influència del gènere en l'experiència de la patologia dolorosa.

El dolor constitueix la segona causa de consulta en atenció primària, representant més del 50% de les visites a aquest nivell assistencial. De fet, més del 26,3% de la població a Catalunya pateix dolor, amb una prevalença del 31,8% en les dones i del 20,5% en els homes.

Sabem que la prevalença és superior en dones que en homes, i se sap, a més, que ambdós sexes presenten diferents respostes als mateixos estímuls de dolor; això suposa que la sensibilitat al dolor sigui més prevalent en el sexe femení, alhora que també ho són les patologies causants de dolor persistent.Així, doncs, està clar que homes i dones són diferents, amb estructures, òrgans, fisiologia i comportament hormonal diferent. La neuro imatge humana ha revelat diferències de sexe i gènere en els circuits neuronals associats al dolor, incloses les alteracions cerebrals específiques del sexe en condicions de dolor crònic.

De tot plegat, es va debatre al centre La Fontana Jove de Gràcia que va acollir aquesta II Jornada sobre Dolor, i que va comptar amb una conferència inaugural a càrrec de Maite Solans-Domenech.

Seguidament, es va iniciar el primer torn de debat, que va ser sobre "El Dolor de la(s) diversidad(es)" i que va comptar amb Luisa García, Psicòloga. Coordinadora de Projectes i Programes de l’entitat Creación Positiva i amb Silvia Morell, Psicòloga Responsable del Servei d'assessorament psicològic del Casal Lambda. A continuació, es va tractar sobre "Dolor i gènere, una mirada des dels determinants socials" que va comptar amb Blanca de Gispert, metgessa de Família ICS. GdT Iniquitats en Salut i GdT Cocoopsi CAMFiC.

Després del descans va ser el moment de "Dolores es nombre de mujer: Atención centrada en la mujer con Fibromialgia" amb Paula Areso Bóveda, Fisioterapeuta de la Unitat de Fisioteràpia d’Atenció Primària Burgos Centro (SACYL).

I abans, d’encarar la recta final de la jornada, es va fer la "Taula de debat obert: Parlem de l’Endometriosi" amb Mercè Solà i Cristina González, ambdues metgesses de Família, amb Laura Medina, Psicòloga Clínica Projecte FotoVeu, IDIAPJGol, i amb Eva Flo, de l’Associació d’Afectades d’Endometriosi de Catalunya.

La Conferència de cloenda va tractar sobre Proposta de diagnòstic diferencial de dolor amb perspectiva de gènere a càrrec de Carme Valls Llobet, metgessa experta en medicina amb perspectiva de gènere, Creu de Sant Jordi 2020 i Doctora Honoris Causa per la UdG 2023.

La cloenda oficial va anar a càrrec la Hble. Sra. Tània Verge i Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Cercador

Cercar