El Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Societat Catalana de Neurologia i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) van organitzar la XII Jornada de la Migranya a Catalunya. Aquesta trobada, celebrada el passat 10 de novembre al recinte del Parc Sanitari SJD, s’organitzà amb el clar objectiu de posar en valor i analitzar possibles vies per millorar la qualitat de vida d’una malaltia neurològica que, tot i tenir una alta prevalença en la societat catalana, encara està poc valorada, diagnosticada i tractada.
L’acte inaugural va anar a càrrec de Dra. Elvira Munteis. Presidenta de la Societat Catalana de Neurologia. Dr. Antoni Sisó. President de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. Dr. Sebastià J. Santaeugènia. Director general del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Sota el lema Context i perspectives de futur, el programa de la Jornada va acollir dues taules rodones on diferents especialistes en Neurologia, Geriatria, Psiquiatria, Medicina Familiar i Comunitària, i Farmàcia, per una banda, sobre les Comorbilitats i els costos de la migranya, vinculant-la amb la salut mental, l’edat geriàtrica o els costos econòmics i, per l’altra, sobre el Present i futurde la migranya, amb la presentació dels fàrmacs i/o tractaments més innovadors, com els anticossos monoclonals o els ditans i gepants.
La migranya està caracteritzada per la presència de crisis de dolor, episodis recurrents de mal de cap intens i pulsàtil, que pot durar hores o dies, i que limita o incapacita l’activitat habitual de la persona afectada. Pot anar precedida o acompanyada d’altres símptomes neurològics reversibles anomenats ‘aura’, com alteracions visuals, i també de formigueig, mareig, nàusees, vòmits o hipersensibilitat a la llum i les olors.
La Jornada doncs va permetre analitzar els tractaments actuals de la migranya, que pot tractar-se amb medicació de rescat, per a l’atac agut, habitualment suficient per a aquelles persones amb menys de quatre crisis al mes; i/o amb tractaments preventius, indicats per a persones amb més de quatre dies de migranya al mes, ja que és a partir d’aquest moment on s’ha demostrat que la qualitat de vida disminueix.
El debat va concloure que sota sospita de migranya, la primera línia d’actuació és l’Atenció Primària, que compta amb professionals amb formació, que treballen conjuntament amb neuròlegs, per receptar tractaments de rescat i tractaments preventius per a la migranya.
Finalment, la Cloenda Dr. Antoni Callén. Cap de Servei de Neurologia. Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Dra. Núria Berrocal. Especialista en Neurologia. Parc Sanitari Sant Joan de Déu.