11 de març de 2024

Segona sessió de la Conversa CAMFIC entorn del 8M

Image title

El passat dijous 7 de març CAMFiC va celebrar la seva segona Converses CAMFiC dedicada a les dones i les cures. Sota el lema “Posar les cures al centre, una professió femenina”.

Moderat per la Dra. Laia Gené, la trobada que va començar puntualment a la seu de CAMFiC a les 17.30 va comptar amb la presència de metgesses de la nostra Societat com: la Dra. Mònica Solanes, vicepresidenta segona de la CAMFiC, la Dra. Sonia Pérez, coordinadora del grup de gestió clínica de la CAMFiC, la Dra. Marta Vanrell,  membre del grup de violència masclista de la nostra Societat, la Dra. Anna Forcada, directora Adjunta de l’Atenció Primària i la Comunitat del SISCAT i la Dra. Cinta Daufí, coordinadora del grup d’iniquitats de la CAMFiC.

La sessió va iniciar-se justament amb una breu exposició de dades per part de la Dra. Cinta Daufí, que d’entre altres coses, van mostrar que les cures són coses de dones, de fet segons dades de l’Idescat 2020, el 35 % de les dones té cura de persones, davant el 22.5 % dels homes. Per això mateix, també es van mostrar dades que demostren que el 78.3 % de les dones acaben demanant excedències per a la cura de familiars, davant un 21.7 % dels homes, i un 92.14 %de les dones demanen excedències per tenir cura dels fills, enfront al només 7.85 % dels homes.

A més d’exposar aquestes i altres dades que posen de manifest la desigualtat entre dones i homes en l ‘assumpció de la cura familiar i de les feines de la llar, la trobada va permetre escoltar les vivències personals de les diferents ponents sobre els seus problemes per conciliar vida familiar i laboral.

Tot plegat va finalitzar amb un conjunt de recomanacions CAMFiC per posar les cures al centre:

  1. Cuidar-nos per cuidar. Blindar espais pel benestar emocional.
  2. Reconèixer si perdem el nostre punt d'equilibri i saber com recuperar-lo. Buscar espais d'oci i d'autocura.
  3. Tenir persones de confiança de suport: la mare, el pare, tiets/es, treballadors/es de la llar... Darrere cada dona treballadora hi ha 3-4 persones que cuiden
  4. Deixar el sentiment de culpa i prioritzar el que tu vols. Reconèixer el cansament físic i mental. Utilitzar la capacitat de la multitasca.
  5. Identificar les cures, valorar-les i respecta-les. Són una part molt important.
  6. Posa't les ulleres liles a la consulta. Cal tenir una visió bio-psico-social del pacient.
  7. Són necessaris canvis legislatius i el seu reclam.
  8. L'estrès crònic és un factor de risc cardiovascular, cal fer més recerca per poder tenir major evidència en les recomanacions.

Cercador

Cercar