5 de setembre de 2024

Nota de premsa: Els pacients que reben assessorament i informació després de fer una espirometria aconsegueixen taxes més altes d’abstinència del tabac i més prolongada en el temps

Tabac

Un article, publicat a la revista oficial de la WONCA i que ha estat també seleccionat i reconegut com a l’article més valuós publicat el 2023avalua l’efectivitat d’una intervenció motivacional  (consells i informació detallada sobre la prova) en el moment de fer-se una espirometria.  

Per dos dels autors de l’article, els metges d’Atenció Primària, Francisco Martín i Toni Santigosa, ambdós membres de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) els resultats ens mostren que “és eficaç proporcionar informació sobre els resultats de l’espirometria al pacient perquè l’evidència ens mostra que ajuda a millorar les taxes d’abstinència”. 
L’estudi
Es va realitzar un assaig clínic aleatoritzat, controlat, de gener de 2012 a desembre de 2015 a 20 centres d'atenció primària de la Província de Tarragona. 

Es van reclutar com a participants 734 pacients fumadors actius d'entre 35 i 70 anys sense malaltia respiratòria coneguda dels Centres d'Atenció Primària per metges de família i infermeres. Van ser assignats a l'atzar el grup d'intervenció (IG = 308) o el grup control (CG = 306).

 
Resultats
Tots dos grups van rebre un breu assessorament per deixar de fumar. A més, el Grup Intervenció es va sotmetre a una espirometria i va rebre informació detallada sobre els resultats, inclosa l'edat pulmonar. El resultat principal va ser l'abstinència prolongada, és a dir, amb una durada almenys de 12 mesos i  validada mitjançant la mesura de la cotinina (substància química que es forma por la descomposició de la nicotina al cos) a l'orina.

La taxa d'abstinència prolongada va ser del 7,8% en el grup intervenció (el que va rebre informació detallada) mentre que al grup control (que no va rebre cap consell ni informació sobre els resultats de l’espirometria) només va ser del 2,6%.

Als 12 mesos, en l'anàlisi multivariant, la intervenció es va identificar com un factor independent per deixar de fumar i amb una tendència mantinguda al llarg del seguiment.

És a dir,  com expliquen els metges de la CAMFiC, autors principals de l’article, el metge Francisco Martín i Toni Santigoa “fer consell per deixar de fumar fent servir els resultats obtinguts en l’espirometria quasi triplica les possibilitats de que una persona deixi de fumar i que això es mantingui en el temps, al menys durant 12 mesos. I això passa de forma independent a d’altres factors que poden fer que la persona deixi de fumar (com poden ser el gènere, l’edat, la presència de malalties o el grau de dependència al tabac)”.

Igualment, segons els resultats de l’estudi, l’altre factor decisiu per deixar de fumar ha estat l’etapa en el procés de deixar l’hàbit, de tal manera que una persona en fase de preparació o d’acció (decidia a deixar de fumar) té una mica més del doble de possibilitat de deixar l’hàbit, en comparació a una altra en una fase menys avançada (encara no decidida a deixar de fumar).

Per tot això, conclouen “els resultats d’aquest estudi mostren que incloure la intervenció amb espirometria (quan estigui indicada fer-la) millora l'efectivitat del consell sanitari per deixar de fumar, triplicant les probabilitats d’èxit entre els fumadors actius sense malaltia respiratòria coneguda. Aquests resultats afegeixen evidències al coneixement científic actual sobre les intervencions contra el tabac, i recolzen una estratègia senzilla d’implementar com activitat preventiva de salut a l'Atenció Primària”.

Pots accedir a l'article fent clic aquí
 

Cercador

Cercar