25 de setembre de 2024

IV Jornada de Recerca dels Residents de la CAMFiC: Un compromís amb el futur de l’Atenció Primària

ImatgeEl passat divendres, la CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) va acollir la IV Jornada de Recerca dels Residents, un esdeveniment que va posar de manifest el compromís dels futurs professionals de l'Atenció Primària amb la recerca i la innovació mèdica a Catalunya.

Durant la inauguració, el Dr. Antoni Sisó-Almirall, president de la CAMFiC, va subratllar la importància de la recerca en la pràctica clínica: "Ser recercaire és generar coneixement i ciència, i vosaltres, residents, ja esteu en aquest camí, ajudant-nos a millorar i a aprendre. La recerca és essencial per afrontar els reptes futurs". Per la seva banda, el Dr. Josep Basora va destacar la importància de les preguntes que guien tota investigació: "No es pot fer pràctica clínica si no ens preguntem el perquè de les coses. Les bones preguntes són l'essència de la recerca". A més, Araceli Griñó, Coordinadora General de les Unitats Docents de Medicina Familiar i Comunitària (MFyC), va recordar que "la recerca ens ajuda a avançar en la salut i com a professionals", subratllant el paper fonamental que juga en el creixement dels futurs metges de família.

La jornada va incloure la presentació de diversos projectes seleccionats, així com un col·loqui inspirador moderat pel vocal de residents Marc Albiol i Perarnau. Durant aquest, la Dra. Laia Gené, la Dra. Berta Fernández i el Dr. Carles Image titlePerpiñan van compartir consells valuosos sobre com continuar la recerca després de la residència, aportant una visió pràctica i inspiradora per als participants.

Premis destacats de la jornada:

Primers premis:

  • Percepció de risc i cribratge d'infeccions de transmissió sexual en joves de David Sust, Natalia Castro, Carlota Puigcerver, Anna Garcia, Maria Lasagabaster, Elena Bellido, Clara Ballart i Carolina Allegra Wagne.
  • Efectivitat d'una App per a la deshabituació del tabac en gestants: Projecte TOBBGEST de Maria Agràs Guàrdia.

Segons premis:

  • Ideació suïcida en pacients amb depressió a l'Atenció Primària de Rima Barhoum, Beatriz Hernández, Carlos Luis Segarra, Olga Rosa Oliveira i Blanca Talens.
  • Precisió de l'escala de risc cardiovascular REGICOR en persones amb Síndrome Metabòlica: una cohort retrospectiva de Daniela Butanciu, Clara Isabel Gascon, Eduard Cambra i Laura Martín.

Beca destacada:

  • Beca IDIAPJGol-CAMFiC pel treball sobre la qualitat de vida en pacients amb Condició Post COVID, presentat per Mariona Marquès, Cristina Ramírez, Miguel García, Anna Fuentes i Júlia Alerm.


La jornada va ser possible gràcies a l’esforç de la Vocalia de Recerca de la CAMFiC, dirigida per Daniel Martínez Laguna, a la Vocalia de Residents i a la col·laboració de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol. 

Cercador

Cercar