Les metgesses de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària expliquen que hi ha un 50% més de casos de disfunció sexual entre les dones amb dolor crònic que entre la població general, on l’afectació és del 52% en dones i 38,8% en homes.
Les principals disfuncions sexuals son la disparèunia, també coneguda com a coitalgia, és el dolor o molèstia abans, durant o després de les relacions sexuals. Segons diferents estudis europeus, afecta entre un 28 i un 53% de les dones, tot i que segons les franges d’edat afecta més o menys: un 21% de les dones entre 18 i 29 anys i un 10.8% en les dones de 55 a 64 anys.
D’altra banda, trobem el vaginisme és la contracció persistent i involuntària de la vagina en produir-se un espasme que impedeix la penetració, afecta entre un 3% i un 6% de les dones en edat sexual.
Aquestes molèsties es veuen incrementades en pacients que pateixen dolor, per simple fet de patir dolor. “Malgrat aquesta realitat ens trobem a consulta que sovint les pacients no expliquen que experimenten aquests dolors, perquè parla de sexualitat encara és força tabú” expliquen des de la CAMFiC. Per això, diuen que “cal millorar abordatge, parlar-ne a la consulta, trencar mites en relació al dolor crònic. Les persones que tenen dolor també fan sexe, cal saber i donar solució a com el dolor afecta la seva sexualitat”.
Neurofisiologia i dolor crònic
Un recent estudi¹ publicat a l'European Journal of Psychotraumatology, ja exposava que les persones que havien patit algun esdeveniments traumàtics a la infància (ja sigui abús sexual, físic o psicològic) tenen un 45% més de probabilitats de patir dolor crònic a l’edat adulta en comparació amb persones que no han estat exposats a aquests maltractaments.
L’explicació és perquè l'exposició a múltiples agressions (sexuals, físiques o psicològiques) durant la infància estimula de manera reiterada les fibres i cèl·lules nervioses que detecten, envien i reben els senyals del dolor. Per tant, aquesta estimulació repetida pot modificar l'estructura de les fibres i cèl·lules nervioses o fer-les més actives i, per tant, el dolor apareix amb estímuls que normalment no són dolorosos, o els estímuls dolorosos poden semblar més intensos.
¹ Adverse childhood experience is associated with increased risk of reporting chronic pain in adulthood: a stystematic review and meta-analysis . https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20008066.2023.2284025