El dimarts 29 d’octubre de 2024, a les 19:00 h, la Secció Segona (Medicina) de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) va celebrar la sessió "Medicina Familiar i Comunitària 360º", amb quatre experts destacats que van compartir les seves perspectives sobre el passat, present i futur de l'especialitat.
El Dr. Antoni Sisó i Almirall, president de la CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària), va moderar aquesta sessió especial sobre la història, els fonaments, l’assistència, la docència, la recerca, la gestió i la innovació en medicina familiar. El president de la CAMFiC va expressar el seu agraïment per aquest acte inèdit que posa en valor l’aportació acadèmica i científica de l’especialitat, destacant la "necessitat d’impulsar una atenció primària forta, centrada en la cura de les persones i amb el metge de família com a director d’orquestra".
Moments destacats de les intervencions dels experts:
El dr. Francesc Borrell i Carrió, del Grup Comunicació i Salut CAMFiC, va oferir una retrospectiva sobre la vivència de la medicina familiar i comunitària.Va repassar la trajectòria del l'especialitat, des dels inicis de l’atenció primària amb les seves "ànimes comunitarista i clínica", fins a temes actuals com el burnout, la col·laboració amb altres especialitats i l’ús de la intel·ligència artificial en l’àmbit mèdic.
La dra. Yolanda Ortega i Vila, vocal de formació de la CAMFiC, va exposar la seva visió sobre la docència i formació especialitzada en medicina familiar.Va descriure els metges de família com aquells professionals que atenen la família i la comunitat, que fan cirurgia menor, ecografies, infiltracions i visites a domicili.“Donem la mà perquè donem confiança i som referents”, va expressar la Dra. Ortega.
El Dr. Josep Franch Nadal, coordinador del grup DAP.cat d’epidemiologia de la diabetis a l’atenció primària del IDIAP Jordi Gol, va posar èmfasi en la importància de la recerca des de l’atenció primària. "Investigar és buscar respostes a les nostres preguntes, a les bones preguntes", va dir, remarcant la necessitat de buscar coneixements nous per ajustar decisions basades en l’evidència, l’experiència i les preferències dels pacients.
La Dra. Laura Conangla i Ferrín, vocal de la CAMFiC, va tancar la sessió tractant els reptes en la gestió i innovació en l'àmbit de la medicina familiar. Va subratllar la complexitat de la gestió a l’atenció primària, que implica "adaptar- se constantment a un entorn volàtil, incert, complex i ambigu".Per això, va afirmar que la medicina familiar és "una xarxa extensa que va més enllà de la consulta" i va destacar la necessitat de tenir líders forts que guiïn aquesta transformació.
Una visió 360º de la Medicina Familiar i Comunitària
Aquesta sessió ha permès entendre la Medicina Familiar i Comunitària des de diferents perspectives, reconeixent el camí recorregut per l’especialitat i els reptes que encara queden per afrontar. Amb una visió 360º, complerta i multidimensional, l'acte va posar de relleu el pes fonamental de la medicina familiar en el sistema sanitari actual i futur, sempre centrat en la salut i el benestar de les persones.
Descobreix tots els detalls de la sessió a través del següent vídeo: