La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària proposa la creació de la figura del referent en obesitat i demana introduir com a la mesura de risc de l’obesitat el càlcul de la cintura dividit per l’alçada.
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) advoca per compartir amb el pacient amb obesitat com tractar la seva malaltia, apostant per, sempre que es pugui, una modificació dels estils de vida i només medicalitzar en aquells casos que ho requereixen isempre sota supervisió del professional sanitari, per això mateix, CAMFiC aposta principalment per estratègies preventives i de canvi d’estil de vida.
És en aquest context que la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària proposa la creació de la figura del referent en obesitat que haurien de ser professionals sanitaris d’Atenció Primària i que tindrien com a principals tasques: assessorament i formació a la resta de l’Equip d’Atenció Primària, coordinació i dinamització entre companys d’Atenció Primària i Secundària, i gestió dels pacients que presentin un perfil de major complexitat o risc.
Igualment, des de la CAMFiC creuen que cal introduir com a mesura de risc de l’obesitat el càlcul de la cintura dividit entre l’alçada. Per el Dr. Gabriel Cuatrecases, coordinador del grup d’obesitat “aquesta mesura dona més certesa i més informació sobre la distribució i composició corporal, a diferencia de l’Índex de Massa Corporal (IMC) que és una tècnica senzilla i fàcil d’utilitzar en consulta, però que darrerament és qüestionada perquè no diferencia entre greix i múscul, ni té en compte ètnies o gèneres".
Segons dades oficials, la prevalença d’obesitat a Espanya s’ha triplicat en les darreres dècades, situant-se actualment en el 16% de la població adulta. A Catalunya, un 56,2% dels homes i un 43,7% de les dones de 18 a 74 anys tenen sobrepès o obesitat.
L’impacte econòmic de l’obesitat sobre el sistema de salut
L’obesitat no només té conseqüències greus per a la salut, sinó que també comporta un impacte econòmic creixent en el sistema sanitari espanyol. L’any 2019, el cost total de l’obesitat va ascendir a 2.746 milions d’euros, amb una projecció d’arribar als 3.651 milions d’euros per al 2030, el que equivaldria a un 2,34% del PIB. Això representa un 9,7% de la despesa sanitària, i es calcula que la reducció de la productivitat causada per l’obesitat és equivalent a 479.000 jornades laborals anuals, fet que suposa una reducció del PIB del 2,9%.
La complexitat fisiopatològica de l’obesitat
L’obesitat s’entén avui en dia com una malaltia complexa i multifactorial, caracteritzada per l’acumulació excessiva de teixit adipós en indrets metabòlicament crítics, com l’abdomen, i en altres àrees ectòpiques, com el cor o els ronyons. A més de les disfuncions metabòliques, es veu afectada per alteracions en els centres reguladors de la gana en el sistema nerviós central. Aquesta patologia neuroendocrina no només augmenta la fam i la dificultat per experimentar sacietat, sinó que s’associa amb altres malalties i comporta un risc elevat de complicacions, especialment en pacients amb obesitat central o visceral. La mortalitat atribuïble a l’excés de pes es calcula en un 15,8% en homes i un 14,8% en dones a Espanya.
CAMFIC presenta una guia per a professionals per abordar l’obesitat des d’Atenció Primària
Com a resposta a la complexitat de l’obesitat i a les seves implicacions en el sistema sanitari, la CAMFIC ha desenvolupat una nova guia per als professionals d’Atenció Primària amb un enfocament integral, multidisciplinari i adaptat a les necessitats individuals dels pacients. Aquesta guia se centra en la comprensió de l’obesitat com a un eix de salut fonamental que engloba diferents fenotips i necessitats.
Els aspectes clau de la guia inclouen: Una aproximació a l’obesitat: des de la identificació de les causes, fins a la caracterització dels fenotips i la distribució corporal, Complicacions i comorbiditats: un enfocament en la detecció precoç i la gestió de les patologies associades, Decisions compartides: acordar amb el pacient l’estratègia a seguir, per finalitzat amb un Decàleg per orientar als professionals en la seva atenció als pacients amb obesitat.
Aquest document no només pretén oferir un marc de treball conceptual, sinó també proporcionar eines per a una millor presa de decisions en el maneig clínic. La guia considera la necessitat de personalitzar les intervencions i adverteix contra els biaixos de percepció i els possibles efectes de la “gordofòbia”, una actitud que genera distància entre pacients i professionals.
Amb aquesta iniciativa, la CAMFIC espera contribuir a una millor comprensió i gestió de l’obesitat, i a generar un impacte positiu en la salut de la població, reafirmant la importància de l’Atenció Primària com a primer punt de contacte amb el sistema sanitari.
L'acte de presentació de la Guia és demà dijous dia 7 de novembre a les 17h a la seu de CAMFiC C/ Diputació 316 Barcelona