La XI Jornada del Grup d’Ètica sobre l’Eutanàsia va ser tot un èxit. Entre les dues sessions, matí i tarda, es van reunir més de 200 professionals per parlar, aprendre i reflexionar sobre l’acompanyament en el procés d’eutanàsia.
La jornada es va iniciar amb una sala plena de gom a gom. La inauguració va anar a càrrec de la secretaria del Grup d’Ètica, Gemma Torrell, i del president de la CAMFiC, Antoni Sisó Almirall, que van oferir reflexions profundes sobre els reptes i oportunitats que suposa l’eutanàsia en l’àmbit de l’atenció primària. Entre les seves paraules destacades, van remarcar: "Fins ara la mort ens convocava; ara la convoquem nosaltres" i "El final de vida ens interpel·la: hem d'acompanyar, resoldre i entendre."
A la conferència inaugural, titulada "Els drets de la ciutadania davant l’eutanàsia", Cristina Vallès, presidenta de Dret a Morir Dignament, va subratllar la importància d’entendre les demandes de les persones i de garantir els seus drets. Aquesta ponència va marcar l’inici d’una jornada rica en continguts i debat.
Les diferents taules rodones van abordar temes essencials:
1. Entorn eutanàsic i patiment: Es va reflexionar sobre el patiment, un aspecte complex i fonamental que els professionals han de valorar en el context eutanàsic. La taula va comptar amb la participació d' Aida Molero, Glòria Cantarell, Teresa Mateu i Manel Santiña que van aportar una mirada àmplia i experta sobre aquest tema.
2. L’objecció de consciència: En aquesta taula, experts com Ramón Riu, Miquel Reguant i Albert Royes van destacar el deure dels professionals objectors de garantir la continuïtat assistencial, tot respectant els drets dels pacients i evitant endarreriments o influències en les seves decisions.
3. Document de voluntats anticipades: Montse Colomines el va definir com "un regal que dona veu quan no podem expressar la nostra voluntat". A més, Isabel Buezo, Ramon Morera i José A. Fernández van posar èmfasi en la necessitat de reflexionar sobre els propis valors i decidir amb antelació com volem que sigui el nostre final de vida.
4. Salut mental i eutanàsia: Aquesta última taula va explorar la competència de les persones amb malalties mentals greus per accedir al dret a l’eutanàsia. Amb les aportacions d’Albert Planes, Montse Sala i Mª José Fernández de Sanmamed, es va generar un debat intens i enriquidor sobre aquesta qüestió tan delicada i complexa.
La participació activa dels assistents i ponents va fer possible una jornada de reflexió, formació i creixement col·lectiu. Gràcies a totes i tots per la vostra implicació i en especial a l'Associació Dret a Morir Dignament per ajudar-nos a continuar avançant.
Si vols, tens a la teva disposició un Document sobre Aspectes ètics de l'ajuda per morir que el Grup d’Ètica ha elaborat i va presentar ahir. Fes clic aquí: CONSULTAR DOCUMENT