7 de febrer de 2025

Entrevista a Miguel Àngel Martínez Adell, del Grup de Treball d'Atenció a la Gent Gran

Image title


1. Els patrons de son canvien amb l'edat. Quines són les principals diferències en la qualitat i la durada del son a mesura que envellim?
La influència d'edat en l'estructura del son:
• Inici del son és més difícil.
• Temps de son total i eficiència del son es redueixen.
• Ona delta o SWS disminueix.
• Fragmentació del son augmentada.
• Augmenta el temps que es roman al llit despert.
• Els canvis en el ritme circadià influencien a les persones de més edat a anar al llit més d'hora i despertar- se també abans.
• Amb l'edat, la durada del son REM es manté però no la latència, que disminueix, això fa que la gent gran acostuma a estar més adormida que la gent jove.
• A la gent gran els hi resulta més difícil mantenir-se desperta durant el dia, fet que provoca un augment de les migdiades i de la seva durada, que pot provocar una inversió del ritme son-vigília.

2. Moltes persones grans es desperten diverses vegades durant la nit. A què es deu aquesta interrupció freqüent del son.
El fet fisiològic que comporta tenir un son menys profund comporta una major facilitat per despertar, que es manifesta clínicament amb una fragmentació d’aquest son. Quan som més joves passem gran part de la son a fases profundes.

3. L'insomni és un problema molt comú entre la gent gran. Quins són els principals factors que poden contribuir a aquest trastorn?
L’insomni és un trastorn del son, amb un alt component subjectiu, que ocasiona dificultat per a conciliar o mantenir un son o sensació de no haver tingut un son reparador. També podria definir-se com la insatisfacció amb la quantitat o la qualitat d’aquest.
Només es considerarà clínicament rellevant si ocasiona disfunció durant el dia (somnolència, estrès, cansament, etc.)

4. Altres trastorns com la síndrome de les cames inquietes o l'apnea del son també poden afectar el descans nocturn. Com es poden identificar i gestionar aquestes condicions?
La síndrome de les cames inquietes provoca un disconfort a nivell de les extremitats inferiors que causarà despertar durant la nit, que fins i tot pot obligar al pacient a llevar-se del llit.
L’apnea de la son comporta despertars lligats a la manca d’oxigenació secundària a l’apnea nocturna. Aquesta patologia es manifestarà també amb ronquets i amb somnolència diürna tant en repòs com en activitat. Pot ser causa de patologia cardiovascular.

5. Quin impacte pot tenir la privació crònica de son en la salut mental i física d'una persona gran?
L’insomni només es considerarà clínicament rellevant si ocasiona disfunció durant el dia (somnolència, estrès, cansament, etc.). Serà aleshores quan caldrà tractar-lo , primer amb mesures no farmacològiques, entre les quals tenim els canvis en els estils de vida, i si s’escau, amb tractament farmacològic acotat sempre en el temps.

6. Pel que fa al tractament, és recomanable que les persones grans utilitzin medicaments per dormir? Quines alternatives més segures es poden considerar?
Només quant les mesures no farmacològiques no ha estat efectives, en aquells pacients que presenten formes greus d' insomni, incapacitant, de llarga durada i que influeix negativament sobre l’activitat diürna i la qualitat de vida, es recomana iniciar tractament farmacològic.
Els resultats esperats serien la millora en la inducció i el manteniment del son, el despertar sense ressaca i la millora de la funcionalitat diürna.
El tractament correcte seria una administració puntual, a la dosis adequada aconseguida en pocs dies i de curta durada (no més de 2-3 setmanes), generalment en combinació amb les anteriors.

7. Quines mesures preventives o hàbits saludables es poden adoptar per millorar la qualitat del son en les persones grans?
Comprenen una sèrie d’hàbits de conducta que faciliten l’inici o el manteniment del son i són el denominador comú de tota intervenció terapèutica.
Es tracta d’adquirir millors hàbits en referència a l’estil de vida general o de canviar aquells que es coneix que interfereixen amb la son.

8. En cas de no poder dormir, quines activitats tranquil·les recomanaries fer per ajudar a relaxar-se i tornar a conciliar el son?
• Evitar i minimitzar l'ús de cafeïna, tabac, estimulants o alcohol.
• Augmentar el nivell d'activitat a la tarda o al vespre (no a l’hora de dormir)
• Augmentar l'exposició a la llum natural i llum brillant durant el dia i la nit
• Evitar les migdiades, sobretot després de 2:00 PM; amb un límit de 1 migdiada de menys de 30 minuts,
• Anar al llit, només quan tingui son.
• Mantenir una temperatura confortable al dormitori
• Minimitzar l'exposició a la llum i al soroll tant com sigui possible
• Menjar un refrigeri si es té gana (ressopó)
• Evitar els menjars pesats abans d'anar a dormir a la nit
• Limitar el líquids a la nit
• Mantenir un horari regular
• Anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora cada dia
• Fer una dieta correcte i fer exercici regularment
• Comentar les preocupacions i els esdeveniments estressants amb temps suficient abans d’anar a dormir
• Practicar exercicis de relaxació abans d'anar a dormir

9. Podries dir-me quin % de gent gran té problemes per dormir i a partir de quina edat es comencen a patir aquests problemes?
La seva prevalença varia àmpliament entre els diferents estudis, dependent dels criteris i sistemes de classificació que s’utilitzin.
Augmenta amb l’edat, afectant a 1 de cada 4 persones grans (incidència anual del 5%)
És més freqüent entre les dones (1,5 més), en persones amb malalties psiquiàtriques i problemes psicològics i en aquelles que presentin determinats processos mèdics (malalties neurològiques, respiratòries, endocrinològiques, etc.)

10. En les dones, la fase de la menopausa afecta també la son? De quina manera?
La disminució d’estrògens lligada a aquest procés vital comporta l’aparició de fogots i suors nocturns que comportaran insomni de manteniment. Aquesta davallada hormonal provocarà alteracions de l’estat de l`ànim (ansietat, depressió) que seran causa d’insomni de conciliació.

11. Finalment, quin % de visites que feu al CAP son en relació a problemes de son?
Aproximadament podem parlar que més del 50% del pacients manifesten problemes de la son, proporció que com hem comentat abans augmenta amb l'edat.

Si esteu interessats en aquest tema, teniu disponible actualment aquest curs sobre el  Maneig dels trastorns de la son en la gent gran

Cercador

Cercar