10 de febrer de 2025

Inici de la 2a edició del Postgrau d'Atenció a persones amb necessitats complexes

Una formació essencial per transformar l'Atenció Primària

Image title

La 2a edició del Postgrau d'Atenció a Persones amb Necessitats Complexes ja és una realitat! Aquest postgrau, dissenyat per formar els professionals de la salut en la identificació i gestió de pacients amb necessitatscomplexes, ha començat amb una sessió presencial dirigida per la Dra. Esther Limón, i amb la participació de docents com l'Eugeni Paredes, l'Àngels Costa i la Clara Alavedra.

L'objectiu d'aquest postgrau és proporcionar els coneixements que ajudin als professionals sanitaris a afrontar els reptes actuals de l'atenció primària i a millorar l'assistència a persones amb malalties cròniques i altres condicions complexes. En aquest sentit, la sessió va començar amb una dinàmica de treball interactiva i reflexiva, centrada en la identificació de les persones amb necessitats complexes i l'ús de eines de detecció.

Image title

Dinàmica de treball interactiva i col·laborativa

Els assistents van participar en una sessió de dinàmica de grup, organitzada en diferents taules de treball. Cada taula va abordar una pregunta clau relacionada amb la gestió de la complexitat en l'atenció a pacients. Les preguntes plantejades van ser:

  1. Com garantim que tots els professionals estiguin formats per identificar la complexitat o fer ús de les eines de detecció?
  2. Identificar per a què? Què motiva identificar pacients amb necessitats complexes?
  3. És possible conèixer a l'equip tots els pacients amb necessitats complexes?
  4. Com ens hem de relacionar amb altres equips sanitaris, socials i comunitaris per millorar la identificació?
  5. Com hauria d'evolucionar la història clínica per reflectir les necessitats específiques d'aquests pacients?

Reflexions i conclusions clau per a l'atenció sanitàriaImage title

Les conclusions derivades de les preguntes reflexionades van ser molt valuoses. Es va destacar la importància de crear equips de cronicitat i assignar més temps per a la formació del personal sanitari. Així mateix, es va posar èmfasi en la millora de la comunicació entre els diferents serveis sanitaris i en la necessitat d'un sistema unificat per a la gestió de la salut.

Un dels aspectes més destacats va ser la importància d'implantar una història clínica més visual, que permetés identificar millor els pacients i optimitzar el temps de consulta mitjançant l'ús d'Intel·ligència Artificial.

Una mirada internacional: El model integrat de salut d'El Salvador

Per tancar la sessió, la ponència del Dr. Samuel Henríquez va oferir una mirada a la situació de la salut a El Salvador. El Dr. Henríquez va compartir el procés de canvi del sistema de salut nacional a través de l'integració de serveis, la qual cosa va permetre millorar les taxes de mortalitat. El repte per a El Salvador segueix sent la integració de la informació i l'adequada coordinació entre els diferents nivells de l'atenció sanitària.

Un pas més per millorar l'atenció a les persones amb necessitats complexes

Aquesta formació és una oportunitat per a tots aquells que, com nosaltres, creuen en la necessitat d’una atenció més personalitzada i humana per a les persones amb necessitats complexes. Gràcies a tots els participants, junts podem construir un model sanitari més integrat, més eficient i, sobretot, més proper a les persones.

Cercador

Cercar