El 30è Congrés d’Atenció Primària de la CAMFiC va començar amb força a la Facultat de Medicina de Reus el dijous 26 de juny. Podem dir que aquest Congrés ha estat un èxit de participació, amb més de 560 professionals i amb 400 comunicacions presentades. Però no va ser només això, va ser un espai de trobada per reivindicar els nostres valors, els valors que fan única la Medicina de Família i Comunitària.
Durant el primer dia vam poder gaudir de la salut comunitària, la intel·ligència artificial, la dermatologia, la interpretació d'imatges i molt més amb taules, debats i tallers que no van deixar a ningú indiferent. Aquí us portem un petit tast del que va suposar aquest primer dia de Congrés:
La primera taula del congrés es va centrar en la salut comunitària, amb intervencions que van abordar com enfocar l’atenció a les persones grans, integrar la sostenibilitat ambiental i aprofitar la transició digital per reduir desigualtats. Moderada per Carmina Poblet, la sessió va comptar amb la participació d’Alba Gili, Irene Ripoll i Natàlia Sagarra, que van compartir projectes i eines des de l’atenció primària i la salut pública.
El debat sobre la Intel·ligència Artificial en patologia respiratòria va generar molt d’interès. Especialistes com Cèsar Velasco (AstraZeneca), Ivan Vollmer (Vall d’Hebron) i Jose Luis Izquierdo (Universitat d'Alcalá) van exposar com les noves tecnologies estan transformant el diagnòstic, el seguiment i la presa de decisions clíniques en pneumologia.
Amb el títol “Dermoscoparty”, el taller de dermatoscòpia va oferir una sessió dinàmica i participativa per millorar les habilitats diagnòstiques de lesions cutànies. Coordinat per Alba Martínez i Anna Escalé, va combinar teoria, casos clínics i jocs interactius per fomentar un aprenentatge pràctic i amè.
Altres tallers destacats del dia van abordar la interpretació de radiografies de tòrax a càrrec de Paolo Cabeza, amb metodologies com RIPE i ABCDEF aplicades a casos reals, i el monitoratge continu de glucosa en pacients amb diabetis tipus 2 a càrrec de Núria Casado i Olga Gómez, per integrar les dades en la presa de decisions a la consulta.
La jornada es va tancar amb una sessió de comunicacions orals, que va incloure treballs sobre vacunació antipneumocòccica, millora de l’adherència al tractament anticoagulant i una proposta educativa original: un escape room per abordar el consum de tabac.
Aquest primer dia va reflectir l’esperit del congrés: formació, compromís i voluntat de millora contínua al servei de la comunitat. El congrés va continuar amb noves sessions, tallers i debats al llarg dels dies següents.